El nou contracte de manteniment i neteja d'espais enjardinats passa de 14,5 a 21,7 milions d'euros de pressupost

L'alcalde destaca que es contractarà un 20 % més de personal, "un compromís del Pacte de Reconstrucció Postcovid", i s'incorporen criteris de sostenibilitat

Guardar

1005 RdP Contracte manteniment jardins (I)
1005 RdP Contracte manteniment jardins (I)

El nou contracte de manteniment i neteja dels espais enjardinats, de les seues instal·lacions i equipaments, així com de l'arbratge viari de la ciutat s'ha incrementat en vora un 50% respecte al de 2015, passant de 14,5 a 21,7 milions d'euros. Abasta tres milions de metres quadrats de superfície verda i suposarà la contractació d'almenys un 20% més de personal: dels 274 llocs de treball actuals a un mínim de 328. L'alcalde, Joan Ribó, acompanyat del vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha presentat les novetats en el manteniment de la infraestructura verda municipal, que busquen "reforçar els servicis públics", amb "especial cura i atenció amb els jardins i zones verdes de tots els barris i pobles de la ciutat", dins del "compromís del Pacte de Reconstrucció Postcovid". La Junta de Govern Local aprovarà este divendres la licitació del contracte, que té una durada de quatre anys prorrogables un any més.

L'objectiu, ha explicat el primer edil, és recuperar els nivells d'inversió previs a la crisi econòmica de 2018. En eixe sentit, ha subratllat que "vam heretar de l'anterior govern una contracta molt minvada, fou l'últim contracte que van signar i que, per exemple, va eliminar la contracta específica de poda, que ara recuperem". L'alcalde ha destacat l'augment en quasi un 50% de la dotació econòmica per mantenir i tindre nets els espais enjardinats de la ciutat, la qual cosa implicarà l'ampliació de la plantilla en un 20% com a mínim —a falta de les ofertes de les empreses licitadores—. A més, es requereix que almenys el 50% de les noves contractacions corresponguen a dones. Joan Ribó ha assenyalat que la renaturalització, la sostenibilitat i la creació d'ocupació "és un compromís del Pacte de Reconstrucció Postcovid que vam signar 31 dels 33 regidors i regidores", i l'aplicació de polítiques de gènere és "un compromís amb la igualtat entre dones i homes".

Per a l'alcalde, "el creixement significatiu de les zones enjardinades a la ciutat des de 2015 feia imprescindible més recursos", en referència al Parc Lineal de Benimàmet, el Parc de Malilla, el Parc Central, "i molts jardins, àrees per a xiquets i zones per a gossos que s'han creat als districtes i pobles de la ciutat", entre altres. El nou contracte abasta tres milions de metres quadrats d'espais verds, dels quals la major part corresponen a jardins de barris i places —1.324.554 metres quadrats—. Esta xifra afecta la infraestructura gestionada pel servici municipal de Jardineria Sostenible. A banda, l'Organisme Autònom Municipal (OAM) de Parcs i Jardins Singulars se'n fa càrrec d'altres dos milions de metres quadrats.
D'altra banda, el nou contracte "es troba en coherència" amb l'Agenda Urbana 2030. "És sostenible amb un component ecològic", ha ressaltat l'alcalde, qui ha assegurat que es refusen els herbicides i plaguicides de síntesi química i s'aposta per la descarbonització. Els vehicles de nova adscripció disposaran d'etiqueta ECO i el 50% de la maquinària de jardineria serà elèctrica, com a requeriment. Junt amb la utilització de tractaments biològics davant les plagues, s'introduïxen altres mesures, com ara la reutilització de restes vegetals per a la seua reincorporació en el cicle biològic dels jardins, el control mecànic d'arrels adventícies o la protecció de la nidificació en època de cria a l'hora de planificar els treballs de poda.

Per la seua part, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha posat de relleu que este contracte s'emmarca en l'adaptació de la ciutat al canvi climàtic, el Pla Verd i de la Biodiversitat de València que està en procés d'elaboració, la candidatura per ser Capital Verda Europea i les demandes veïnals. Està previst que estiga resolt en el primer trimestre de 2022. L'edil ha indicat igualment que es recuperen servicis com la cura dels arbres monumentals i singulars, la poda o l'obertura i tancament de jardins, i que el contracte es dividix en quatre lots, tenint en compte que es diferencia per primera volta la conservació integral de l'arbratge viari de l'arbratge dels jardins, "perquè tenen necessitats de poda diferents", i que es reserven dos espais singulars, el Parc de la Rambleta i el Parc del Campus dels Tarongers, perquè siguen gestionats per centres especials d'ocupació o empreses d'inserció social, dins de "l'aposta per la inclusivitat".

El pressupost destinat a la gestió dels espais enjardinats puja al voltant del 38% —dels 3,52 als 4,74 euros per metre quadrat de jardí—, mentre que l'import dedicat a l'arbratge viari s'eleva un 89% —uns 100 euros per arbre a l'any—. Per lots, la quantia per als jardins de la zona nord creix de 6,1 a 8,5 milions d'euros; per als jardins de la zona sud, de 4,9 a 6,8 milions d'euros; per a l'arbrat viari, de 3,1 a 5,9 milions d'euros, i per als jardins de la Rambleta i el Campus dels Tarongers, de 262.500 a 431.919 euros.
Pel que fa als criteris de licitació, Campillo ha detallat que "es vol premiar l'oferta de més qualitat, no l'oferta més barata". Per això, s'estableix en un 57% la valoració per criteris d'adjudicació quantificables en xifres o percentatges, com ara el preu, i un 43% per criteris de valoració per judici de valor. En eixa línia, "destaca el relatiu poc pes específic" que se li dóna a la baixa econòmica —fins a 10 punts—, davant d'altres aspectes que fomenten millores quant a personal, vehicles i maquinària, i subministraments.

 

 

Destacats