El IV Feminari aposta pel laïcisme, la pluralitat i l'ambició política com aliats de la lluita feminista

Guardar

Isabel García Discurso de Clausura
Isabel García Discurso de Clausura

La IV edició del Feminari ha arribat a la seua fi amb una intensa jornada en la qual la religió, els drets LGTBI i el compromís polític han sigut els protagonistes. La segona sessió del congrés feminista organitzat per la Diputació ha començat a les deu del matí amb la taula ‘Feminisme i religions: són compatibles?’ en la qual han participat l'activista marroquina, Ibtissame Betty Lachgar i l'escriptora Rosa Regàs, moderades per Raquel Ortiz, de València Laica.

Betty Lachgar ha fet durant la seua intervenció una defensa clara del laïcisme en l'educació i l'estat com l’única via per a la igualtat real, posant d'exemple el seu país natal “Al Marroc l'educació islàmica a les escoles és obligatòria i ensenya bàsicament odi i misogínia”. L'activista ha defensat que laïcisme i feminisme van de la mà, “perquè totes les religions són misògines”, ha declarat. Afirmació que ha subscrit l'escriptora Rosa Regàs, qui a més ha posat l'accent que la separació d’Església i Estat és una condició bàsica per a un estat igualitari.

Després de la pausa, ha començat la segona sessió del matí, ‘L'aportació del moviment feminista al moviment LGTBI’, una taula en la qual l'escriptor Ramón Martínez i l'escriptora Kika Fumero han aportat les seues visions respecte a la situació actual de totes dues lluites. Martínez ha exposat una crítica a la falta d'acció en el moviment LGTBI i a la desconnexió d'aquest amb el moviment feminista. L'escriptor també ha fet referència a com temes com els ventres de lloguer, divideixen al propi moviment i l'allunyen de la lluita per la igualtat. Per la seua part, Fumero ha llançat una reflexió sobre el com “l’heterosexualitat és un sistema opressor per a les dones, la heterosexualidad es pressuposa, les feministes hem aprés a deconstruir-nos”, ha destacat Fumero.

En la sessió de la vesprada, una de les més esperades pels assistents, han intervingut l'escriptor i jurista, Octavio Salazar i la política i escriptora Lídia Falcón en la taula ‘Feminisme i política’. Salazar ha apel·lat a una “urgent reforma constitucional per a aconseguir un estat realment paritari”. Falcón, per part seua, ha criticat l'immobilisme del moviment feminista i la seua “poca ambició de poder, en declarar-se històricament apolític”, ha destacat la ponent.

Aquesta quarta edició del Feminari que ha reunit durant dues jornades a més de mil assistents ha conclòs amb la lectura d'un manifest per part del Moviment Feminista de València, un monòleg de la còmica valenciana María Juan i l'actuació musical de Naira Rodríguez.

Destacats