El govern local aprova per unanimitat la prohibició del bou embolat i el bou en corda

Guardar

La Junta de Govern Local ha aprovat este matí per unanimitat la moció per la qual l’Ajuntament no autoritzarà ni cedirà espais públics per a la pràctica del denominat bou embolat ni del bou en corda. Així mateix, no es concediran subvencions municipals per a la realització de festejos taurins ni per a l’activitat de les escoles de tauromàquia.

La regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha manifestat la seua satisfacció pel suport unànime de tots els membres de la Junta de Govern Local a esta iniciativa, per la qual “en coherència amb l’existència per primera vegada d’una Regidoria de Benestar Animal en este Ajuntament no es podran continuar fer al terme municipal de València pràctiques que suposen maltractament per als animals”.

Així ho ha explicat Tello, que ha subratllat que, després d’un debat mantingut al sí de la Junta de Govern Local, es pretén “no afavorir ni permetre activitats que suposen maltractar els animals”. De fet, la delegada s’ha referit a l’informe elaborat per diferents professionals i entitats veterinàries que avalen el patiment que suposa esta pràctica per als bous, “que constituïx un maltractament molt sever”.

Com és conegut, segons el Reglament de Festejos de la Comunitat Valenciana, per a la realització de festes en què es requerisca la participació de bestiar brau, és necessària una declaració favorable de l’entitat local o ajuntament en què s’haja de fer el festeig. Segons la moció aprovada hui per la Junta de Govern Local, a partir del pròxim 1 de juliol l’Ajuntament de València no concedirà autorització per a les sol·licituds dirigides a realitzar bous embolats ni bous en corda. Això no afectarà, ha afegit la regidora, les tradicions de bous al carrer, que, tal com ha assegurat, seguiran autoritzades durant la legislatura en curs.

La delegada ha explicat que en esta qüestió del respecte als drets dels animals “és necessari avançar gradualment amb molta pedagogia”, aprofundint en la informació a la ciutadania i en la sensibilització “sobre els drets dels animals en general, i en particular aquells que compartixen la ciutat amb nosaltres”.

Glòria Tello ha recordat, a més, les directrius del Comité de Drets de la Infància de Nacions Unides, que recomanen que s’aparte de xiquets i xiquetes la violència física i mental com la que suposen estes pràctiques. Cal tindre en compte que, segons els especialistes, els bous patixen en estes circumstàncies una situació de por i fort estrés, que els produïx serioses alteracions funcionals i que inclús pot dur-los a la mort.

 

Tant la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, com el delegat de Participació Ciutadana, Jordi Peris, han subratllat que no es planteja obrir un debat amb els veïns i les veïnes sobre la possibilitat de permetre o no estes activitats, “ja que els drets no han d’estar sotmesos a valoració”. “Es tracta d’una qüestió de drets”, ha afirmat Peris, “i mai la crueltat s’ha de sotmetre a consulta, i especialment en este cas, que es tracta d’un acord de mínims”. En este sentit, Tello ha subratllat la “responsabilitat que tenen els polítics, com a càrrecs públics, de gestionar i prendre decisions”.

En estos moments, la Regidoria de Benestar Animal ha iniciat el procés de redacció d’una ordenança de protecció animal que, tal com ha manifestat Glòria Tello, “volem que isca avant amb el màxim diàleg i consens”.

Destacats