El debat sobre l'ampliació del Port de València salta als carrers: una concentració demana la seua paralització definitiva

Diferents col·lectius es concentren, aquest matí, per a demanar la paralització de l’ampliació del Port “que posa en perill la costa valenciana”

Guardar

ampliacion-puerto
ampliacion-puerto

"El Port de València no pot créixer a qualsevol preu". Amb aquestes paraules, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha defensat que, encara que es tracta d'una infraestructura clau per a l'economia valenciana – 40.000 famílies viuen d'ella – és necessari compatibilitzar el creixement amb la sostenibilitat. "El port del futur ha d'estar integrat en l'economia blava, és a dir, complir amb la normativa ambiental, una millor integració de la ciutat i el port i la regeneració de les platges del sud". Així, ha advocat per la seua electrificació perquè "no podem eixir de la crisi amb models que ens ha portat a ella".

En les últimes setmanes, el projecte de l'ampliació nord del Port de València ha centrat el debat. De fet, el mateix alcalde de València, Joan Ribó informava que sol·licitarà, en el pròxim Consell de l'Autoritat Portuària de València (APV), la realització d'una nova DIA per a avaluar què suposarà aquest projecte que, cal recordar, ha anat canviant al llarg del temps.

D'aquesta manera, considera que davant un projecte modificat, és necessari una nova DIA que estudie com afectaria l'ampliació a les platges del sud, "d'on vindrà els 1.300.000 m³ per a recobrir la famosa ampliació" i quines conseqüències suposarà l'arribada de diversos milions de contenidors al port. "Estem davant un nou atac al litoral de València, ara per part dels qui tenien l'obligació de protegir-lo?", ha preguntat.

Una postura contrària a les intencions del Port que també comparteixen diferents col·lectius, com Fridays For Future, Extintion Rebellion i la plataforma Ciutat-Port que, aquest matí, han convocat una concentració, enfront de l'edifici del Rellotge de l'Autoritat Portuària de València, per a demanar la paralització del projecte: "No volem l'ampliació del port, els impactes ambientals no són compatibles amb el col·lapse climàtic al qual ens enfrontem", han subratllat.

El col·lectiu considera no només que l'ampliació va en contra de les normatives i declaracions aprovades a favor del clima durant els últims anys, sinó que, a més, "posa en perill la costa valenciana". "Els megaports i grans vaixells portacontenidors estan completament desfasats en plena època de descarbonització de l'economia, d'aposta per la mobilitat sostenible i de la quarta revolució industrial".

La problemàtica

Després que Ports de l'Estat avalara, a principis d'abril, la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA), concedida en 2007, i determinara que l'Autoritat Portuària de València (APV) és l'encarregada de determinar la necessitat d'una nova avaluació, l'alcalde de València, Joan Ribó, mostrava la seua oposició clara a un projecte per al qual "no s'ha comptat amb els valencians, sinó que l'interés empresarial ha prevalgut en les decisions preses a centenars de quilòmetres de València".

Així, Ribó expressava la seua oposició perquè "eliminat el dragatge fins a 22,5 metres del canal d'entrada de l'ampliació, que perjudicava seriosament les platges del sud, caldrà concretar d'on vindran els materials per a omplir la futura ampliació", i recordava que aquesta modificació del projecte ha suposat "una manca de materials sòlids per a fer tot el recobriment que suposa un problema mediambiental". Davant aquest panorama, la Comissió Ciutat- Port ja va avançar la seua disposició d'acudir als tribunals, mentre que grups com Podem València o Compromís anunciaven que se sumarien a la via judicial per a recórrer davant els tribunals aquesta "decisió unilateral de la insostenible ampliació sense un nou informa ambiental".

València aprova una moció consensuada que reivindica que el Port de València siga "tan sostenible com competitiu"

En el ple de València d'ahir, els partits que conformen l'equip de govern de l'Ajuntament – PSPV i Compromís – han presentat una moció, que ha tirat avant, per a exigir un estudi paisatgístic sobre l'impacte que tindria l'ampliació nord a les platges del Cabanyal i la Malva-rosa, un estudi de mobilitat que emmarque l'ampliació en l'objectiu de ser ciutat descarbonitzada en 2030, i que regenere les platges del sud afectades per anteriors ampliacions.

Des de l'oposició s'ha instat a diferenciar el projecte d'ampliació del compromís de regeneració de les platges del sud perquè "podem aconseguir que el Port de València continue sent líder i, al mateix temps, esmenar els errors", ha apuntat la líder del PP, Mª José Catalá. Per part seua, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha assenyalat que "s'està utilitzant les platges del sud com a excusa perquè els seus nivells de contaminació sempre estan dins dels límits establits".

Finalment, Ribó s'ha mostrat contundent en assenyalar que, "independentment del que diguen altres companys de partit, mai he dit que no s'escometa l'obra, sinó que es faça bé".

Destacats