El botellot està prohibit tot l'any; s'explicita per a Falles per l'alt incivisme

El Bàndol de Falles 2020 recollirà “explícitament” aquesta prohibició per a enfrontar la imatge del passat any, amb brutícia i danys a la Llotja de la Seda, Patrimoni de la Humanitat

Guardar

Imatges d'un botellot en el centre de València
Imatges d'un botellot en el centre de València

Quan l'alcohol guanya a la cultura, la convivència i fins i tot a un edifici Patrimoni de la Humanitat. "No em creia el que deien que Ribó anava a carregar-se les falles. Estava equivocat", assenyalava un usuari a través de les xarxes socials. La veritat és que el botellot no s'ha prohibit en les falles, ja ho estava.

A proposta del Regidor de Festes de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, es va votar per unanimitat en la taula de diàleg per a elaborar el bàndol -en la qual les agrupacions falleres també estan representades-, recollir aquesta prohibició. Una repetició respecte a les ordenances municipals, que ja ho prohibeixen, però que es fa en resposta a dos aspectes, un comú i un altre particular del passat any.

La creença que durant les falles pot fer-se botellot és estesa; la veritat és que és molt més complicat controlar-ho. Això es va unir, l'any passat, a la revolada organitzada entorn de la Llotja de la Seda: est edifique, declarat patrimoni de la humanitat en 1996 i amb més de 450 anys d'història, va veure els seus voltants plens de fem i les seues parets marcats per orines humans.

Abans i després de les Falles

El botellot ha sigut un problema a la ciutat de València des de fa anys. Des que es va estendre la seua alta popularització -un dels més coneguts és el de Tarongers, pel qual s'alçarà un mur-, es va convertir en una de les principals fonts de molèsties per als veïns de València, especialment pel centre. Per això, des de la Policia Local es va llançar una nova estratègia en 2018 que intensificava el control d'això.

Des de l'any passat, la recent Unitat de Convivència i Seguretat (UCO), vigila 24 carrers i places en particular i diverses zones en general. Un programa que va augmentar les denúncies cap a aquesta pràctica un 66%, però que encara així són comuns en Zones Acústicament Saturades (ZAS), com la Plaça Xúquer.

Des de la Policia Local s'assegura conéixer el problema i la intenció de millorar les estratègies per a minvar la seua ocurrència. Mentrestant, Fuset va assenyalar que donada l'excepcionalitat de les Falles, seria indicat recollir-ho explícitament en el Bàndol: "Volem continuar apostant per millorar la convivència en les Falles".

Així, el nou Bàndol de Falles 2020 recollirà explícitament la prohibició de fer botellot en qualsevol zona de la ciutat, fins i tot en les festes de les comissions falleres. Això no elimina, tanmateix, la venda, subministrament i consum "de begudes alcohòliques en la via pública" en les zones autoritzades per a les falles -revetles, orquestres, carpes, etcètera-.

Destacats