El botelló descendeix un 70 % en la zona d'Hondures i Blasco Ibáñez en l'últim mes

Per al col·lectiu hostaler l'explosió dels macrobotellons ha sigut conjuntural i provocat per l'eufòria de socialització després de la finalització del toc de queda

Guardar

En imatge, mediadors en la zona de bars del Cedre
En imatge, mediadors en la zona de bars del Cedre

La pràctica del botellot en la zona d'Hondures i Blasco Ibáñez ha descendit un 70% en l'últim mes. Aquesta és una de les principals conclusions del primer informe sobre el treball de camp realitzat per l'ONG valenciana Controla Club, especialitzada en mediació en les zones d'oci, que ha eixit al carrer per a avaluar l'impacte del botellot i la conducta de les persones que ixen de festa en la citada zona.

Cal recordar que els problemes de seguretat, de furts, altercats, atracaments i violència van arribar a incrementar-se un 51,8% amb l'explosió del botellot després de l'alçament del toc de queda i la continuïtat de les restriccions en els horaris de tancament dels locals, que va desplaçar l'oci, no reglat i no controlat, al carrer, segons una enquesta realitzada per l'ONG i la Coordinadora de l'Hostaleria dels Barris de València, comptant amb l'opinió de treballadors autònoms i empresaris del sector de l'oci i l'hostaleria.

Les accions de conscienciació i mediació es van dur a terme el passat cap de setmana i continuaran aquest pròxim dins del calendari de les diferents activitats i actuacions de la campanya "Respect. Gaudeix del teu oci respectant la ciutat", impulsada per l'Associació d'Hostaleria i Oci Responsable a Hondures/Blasco Ibáñez juntament amb la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València per a promoure el civisme i les conductes responsables en l'oci nocturn.

Precisament, les primeres intervencions de Controla Club s'han basat a estudiar el perfil del públic que acudeix a la zona i el seu comportament. De l'estudi, es desprén, a part de l'enfonsament dels macrobotellots, que la població que acudeix a la zona és d'edats compreses entre els 16 als 30, de nacionalitat espanyola, en la seua majoria, i estudiants de València i/o que resideixen en la zona.

Sobre l'horari de més afluència de persones en la via pública, els mediadors detecten que se situa entre les 00.30 i 01.00 hores, coincidint amb el de tancament dels establiments d'hostaleria. Durant aqueixa franja horària, assenyalen que s'aprecien grups reduïts de persones fent botellot, sense grans concentracions de gent ni grans altercats i que la majoria de les persones opten per continuar la festa en els locals d'oci.

Una altra de les principals observacions que apunten els mediadors en les conclusions del seu estudi és el descens de venda clandestina d'alcohol al carrer de mà dels laters, de brutícia i baralles o batusses, unit al descens de la pràctica del botellot.

Per part seua, l'Associació d'Hostaleria i Oci Responsable d'Hondures-Blasco Ibáñez, després dels primers informes de l'ONG, assegura que l'enfonsament dels macrobotellots i de les concentracions de públic en la plaça d'Hondures i en Blasco Ibáñez "posa de manifest que la seua explosió es va produir a conseqüència de l'eufòria de socialització després de la finalització del toc de queda".

Així mateix, recalquen que, una vegada els locals d'oci han reobert les seues portes i els alumnes han hagut d'afrontar els seus primers exàmens, la presència del botellot en la zona ha quedat reduïda dràsticament, per la qual cosa "podem confirmar que era un conflicte conjuntural vinculat a la crisi de la COVID i que gràcies a l'esforç de les Forces i Cossos de Seguretat, el compromís dels hostalers per les bones pràctiques i per la participació i posada en marxa de campanyes de conscienciació s'ha anat reconduint progressivament".
Continuïtat de la campanya per a no abaixar la guàrdia a les portes de Nadal

No obstant això, i davant l'inici del Pont de la Constitució, com a punt d'arrancada de les festes nadalenques, des de l'associació d'hostalers de la zona asseguren que no cal abaixar la guàrdia, ni per part de les pimes ni del públic. Per a això, avancen que la campanya "Respect (...)" continuarà activa a través de les xarxes socials i dels mateixos locals amb el llançament i projecció de missatges de conscienciació que generen impacte entre els usuaris d'oci. "Creiem que continua sent necessari activar un debat entre el col·lectiu juvenil sobre els botellots, donat el risc que la seua pràctica suposa per a la salut, la integritat física de les persones, el veïnat i el mobiliari urbà de la ciutat, entre altres", sostenen des del col·lectiu hostaler.

A més, ressalten la importància que aquests missatges es reforcen amb la presència aquest cap de setmana dels mediadors, que interactuaran amb la gent per a obtindre un diagnòstic sobre les prioritats i necessitats dels més joves en el consum d'oci i escometent un estudi rigorós sobre la percepció que tenen del botellot.

Una informació, asseguren des del col·lectiu, que facilitaran a les regidories competents en matèria de seguretat, mobilitat i espai públic amb la voluntat de per a poder crea grups de treball i continuar buscant solucions i mesures per a reduir l'impacte de les activitats recreatives a la ciutat i les conductes incíviques en els espais d'oci.

 

 

Destacats