El 77,8% de docents de grups 'bambolla' consultats per FSIE afirma que "treballa més hores"

Guardar

aula-ep
aula-ep

Un 77,8 per cent dels professors en grups estables de convivència --els anomenats grups 'bambolla'-- de la Comunitat Valenciana afirma que no té "ni un minut de descans en la seua jornada" i "treballa més hores", segons una enquesta elaborada per FSIE a més de 800 docents dels centres concertats de la Comunitat Valenciana del 22 al 30 de setembre amb motiu de l'inici de curs escolar marcat per la pandèmia de coronavirus.

El sindicat d'ensenyament concertat destaca, en un comunicat, que, segons la consulta, el 33,5% dels docents reconeix que sovint necessita ajuda a l'aula i ningú pot entrar a ajudar-lo. "Els treballadors treballen més, sota una gran tensió emocional per la por als contagis a l'aula", ha afirmat FSIE en un comunicat.

A més, quasi el 60% dels treballadors no troba un lloc segur i condicionat per a treballar en les seues hores complementàries, a causa de la flexibilització dels espais, ha afegit FSIE.

Els professionals manifesten que "els protocols no tenen en compte si el mestre tutor és personal sensible o de risc, ni l'enorme càrrega de treball que recau sobre el personal del centre". "Els treballadors treballen més hores i sota una gran tensió emocional per por de contagis a l'aula", adverteix el sindicat, abans d'incidir en què "és fonamental la realització de test periòdics per a evitar possibles rebrots.

MESURES MÉS VALORADES

Entre les mesures més valorades pels docents com "totalment eficaços" es troba l'ús de material de protecció com a mascaretes i gel hidroalcohòlic, la correcta higiene de mans i la ventilació dels espais.

D'altra banda, quasi 7 de cada 10 professors, el 68,1% dels enquestats, afirma que la mesura de prevenció més difícil de dur a terme és aconseguir que es mantinguen les distàncies de seguretat entre els alumnes, seguida del control de l'ús correcte de la mascareta amb quasi un 10% i la rentada de mans amb un 9%.

Així mateix, el 75,4% dels enquestats considera que és important vacunar als treballadors una vegada estiga la vacuna disponible per a contenir l'expansió del virus.

Quant a la realització de proves, l'enquesta revela que el 91,2% dels professors afirma que no els han fet cap abans de començar el curs: només al 6% els han realitzat un test serològic, al 2% un test ràpid i a penes el 0,8 un PCR.

JORNADA CONTÍNUA

La proposta més compartida pels docents és la d'implantar la jornada contínua en tots els centres educatius com a mesura de control de contagis, ja que redueix i evita les entrades i eixides del centre, juntament amb la necessitat d'adaptar el currículum a les circumstàncies actuals, segons FSIE.

Finalment, els participants en l'enquesta demanden tindre més en compte les necessitats específiques dels centres d'educació especial i la greu situació per la qual estan passant les escoles infantils d'iniciativa social, que necessiten més ajudes econòmiques.

Destacats