Dj's i cambrers de València se sumen als tancaments en discoteques

Guardar

Establiment d'oci nocturn
Establiment d'oci nocturn

Dj's, cambrers, relacions públiques, animadors i directors de sala de locals d'oci de València se sumen aquest dimecres, 23 de setembre, al tancament convocat en tota Espanya per a exigir al Govern una solució a la seua situació i denunciar el "maltractament" que pateixen des que es va decretar el tancament de l'hostaleria a la una del matí fa unes setmanes.

Sota el lema 'Insomnio: Nos habéis quitado el sueño', la protesta arranca a les 19 hores en Radio City (C/ de Santa Teresa, 19) i se celebra "sota les més estrictes mesures de seguretat i precaució sanitària", anuncien la Coordinadora d'Hostaleria de Barris de València i la federació nacional España de Noche.

En aquesta primera jornada de lluita en defensa de l'oci nocturn i els espectacles està prevista la lectura d'un manifest amb les reivindicacions del sector. També arranca una intensa campanya en xarxes socials perquè aconseguisca la màxima viralitat i mostrar la situació "dramàtica" de les pimes.

L'objectiu és reclamar l'ampliació dels ERTO i evitar la fallida de més de 1.740 empreses del sector i la destrucció de prop de 9.000 ocupacions a la Comunitat Valenciana. Al seu judici, el Govern pretén imposar arbitràriament quins tipus d'establiments del sector de l'oci o l'hostaleria poden acollir-se als ERTO i quins queden descoberts i desprotegits.

623 LOCALS TANCATS A LA COMUNITAT VALENCIANA

Segons dades de la coordinadora, quasi el 25% dels locals valencians ha tancat, un total de 623, i fins a final d'any es poden destruir prop de 9.000 ocupacions directes i arruïnar el 69,3% de les pimes del sector, la qual cosa suposa 1.740 de les 2.500 empreses de la Comunitat. Actualment, "el 88,7% de les pimes de l'oci i els espectacles estan tancades, el 69,2% tenen als seus treballadors en ERTO i l'activitat hostalera té rendiments inferiors al 50%".

Aquest tancament en bars musicals i discoteques està convocat per la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles (España de Noche), amb el suport de la plataforma '#somosocionocturno', i es duu a terme en diverses ciutats d'Espanya.

Es tracta d'un gest del sector per a denunciar "la pèssima gestió política del Govern sobre l'ampliació dels ERTO i la seua resistència a abordar un pla de rescat per a garantir la supervivència econòmica de les pimes, els treballadors i l'economia d'un sector durament i injustament castigat amb el tancament de la seua activitat".

"No podem quedar-nos de braços plegats; les organitzacions empresarials de l'oci, l'hostaleria i la cultura hem de plantar-nos davant les maniobres del Govern que pretenen realitzar una negociació que porte la situació extrema a l'últim minut per a forçar l'acord, al marge de qualsevol posició negociadora assenyada i rigorosa", adverteixen des de la coordinadora.

Però rebutgen estar "regatejant" permanentment amb els ERTO perquè "és moment d'activar un pla de rescat per als locals d'oci que amplie els terminis d'amortització dels crèdits de l'ICO, bonificar al 100% les cotitzacions de la Seguretat Social dels treballadors que romanen en ERTO, suprimir la quota dels autònoms que desenvolupen la seua activitat en el sector o activar urgentment ajudes directes per al pagament dels lloguers després de sis mesos de tancament".

El sector denúncia viure "una compta arrere amb les posicions negociadores enquistades que impedeixen a les empreses prendre decisions i afebleixen i agreugen, de manera innecessària, la situació de les pimes i la inquietud dels treballadors". I tot això, quan falten deu dies perquè finalitze el termini de la vigència dels ERTO, segueixen "sense tindre clares les condicions de l'ampliació ni quin tipus d'empreses es beneficiaran i quins quedaran desprotegides".

Destacats