Decàleg per a unes festes saludables: ventilació, cadires buides entre comensals i no brindar

Guardar

navidad
navidad

Salut Pública ha elaborat un decàleg amb pautes per a prevenir contagis i gaudir d'unes celebracions saludables aquest Nadal. Reunir-se en espais ben ventilats, deixar una cadira buida entre comensals, higiene de mans, no brindar i portar posada la mascareta són alguns dels consells per a prevenir contagis per coronavirus.

En eixe sentit, els experts han recordat que els espais oberts redueixen les possibilitats de transmissió de la Covid-19. Per això, sempre que siga possible, és preferible menjar a la terrassa o a l'aire lliure. Però si aquesta opció no és viable, cal procurar obrir finestres i portes per a facilitar la renovació de l'aire en l'estada que acollirà la reunió.

Així mateix, és aconsellable prendre seient de manera alterna i evitar asseure's davant d'una altra persona si no es pot garantir la distància de seguretat de 2 metres.

A més, res més arribar al punt de celebració, es recomana llavar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic; igual que a l'inici i al final de cada menjar, identificar els gots i coberts per a evitar errors, i no utilitzar per a ús individual els utensilis reservats per a servir el menjar, ni compartir el plat amb una altra persona.

A l'hora de servir, és aconsellable seleccionar a una única persona perquè s'encarregue de portar-ho tot a la taula, inclosos els aperitius. Aquesta persona es llavarà les mans amb aigua i sabó, o bé li les desinfectarà amb gel, cada vegada que servisca el menjar.

Els menjars i sopars de Nadal solen ser moments de tertúlia pel que, si entre plat i plat cal esperar, és necessari posar-se la mascareta. Així mateix, es desaconsella brindar xocant les copes.

MENÚS SALUDABLES

Respecte al menú, es recomana reduir el consum d'aperitius processats i amb alt contingut en sal, i substituir-los per alternatives saludables com, per exemple, guarnicions a base de verdures i hortalisses de proximitat i temporada.

Així mateix, cal prioritzar els productes frescos i de temporada de comerços locals ajuda a mantenir una dieta equilibrada i a més serveix de suport a l'economia de la zona.

Quant a com maridar els plats, està molt estesa la creença que l'alcohol ajuda a fer la digestió, però més aviat és al contrari. Dosis elevades, com les que se solen consumir en les festes, donen lloc a aparició de reflux gastroesofàgic, gastritis i diarrees, entre altres perjudicis. A més, juntament amb les begudes ensucrades, constitueixen una gran aportació de calories.

Si després d'aperitius, primers i segons plats, queda buit per a les postres, és recomanable reservar-los per als dies puntuals de celebració.

Destacats