Cultura Festiva impulsa el reconeixement del betlenisme com a Bé d'Interés Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana

Guardar

belen-navidad
belen-navidad

El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha anunciat una moció al Ple per reconéixer el valor de la tradició del betlenisme i per instar la Generalitat a iniciar els tràmits perquè es declare Bé d'Interés Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana. L'edil ha defensat l'arrelament del betlenisme en les llars valencianes al llarg de moltes generacions i ha explicat que l'opció ideal serà aconseguir un consens entre tots els grups polítics per poder fer-ne una declaració institucional.

Galiana ha recordat que des del primer betlem muntat en Madrid al segle XVIII es va difondre entre les classes aristocràtiques, primer, i les classes populars, després, la pràctica d'instal·lar representacions en les cases en el que suposava una pràctica familiar. A més, eixa representació de les escenes bíbliques per Nadal ha tingut una evolució documentada tant en Itàlia i altres països d'Europa com en Espanya, on hi ha hagut una evolució diferent segons els territoris, que han anat configurant models amb particularitats locals.

"El betlemisme constitueix una pràctica social arrelada en la societat que, sense distincions socials ni econòmiques, ha sabut estendre's entre tota la ciutadania com a pràctica cultural i artística, sent capaç de dissenyar i construir particulars instal·lacions artístiques dignes de contemplació", ha destacat Galiana, qui també ha posat en valor la transmissió de coneixements i tècniques artístiques singulars i la combinació de materials i tècniques artesanals antigues amb nous materials i innovació en les tècniques emprades. "El betlemisme ha sabut, amb el pas dels anys, superar les limitacions naturals originàries, com ara la de l'espai, i a València podem destacar la pràctica betlemista d'entitats ciutadanes o festives, com les comissions falleres o les confraries de la Setmana Santa Marinera", ha afegit.

Galiana ha posat en valor "l'alt nivell de qualitat" en la tradició valenciana del betlem i ha fet un esment especial a l'associació de betlemistes valencians, "que simbolitza i és testimoni de la gran qualitat i arrelament d'aquesta pràctica popular".

Destacats