Com serà la Selectivitat 2021?

 Les proves tornaran a les universitats públiques, les dates tornen al període normal. No obstant això, es mantindrà l’opcionalitat de l’any passat

Guardar

Grup de gent fent un examen
Grup de gent fent un examen

L'última Selectivitat va estar plena d'incerteses fins a l'últim moment a causa d'una crisi sanitària que va donar un gir de 180 graus al curs 2019-2020. Enguany, els instituts han adaptat els continguts i les metodologies a la 'nova normalitat educativa' des del principi, per la qual cosa els estudiants estaran millor preparats a la versatilitat de la situació.

Malgrat això, ja es comença a conéixer com serà la Selectivitat d'enguany. Es recuperen algunes de les característiques formals, a pesar que continuarà sent inusual pel que respecta al seu contingut. Les universitats públiques tornaran a ser les seus principals.

A més, les dates tornen al seu període normal: entre el 8 i el 10 de juny per a la convocatòria principal i entre el 6 i el 8 de juliol per a la convocatòria extraordinària. Història d'Espanya serà el primer examen.

Es mantindrà l'opcionalitat

No obstant això, l'estructura dels exàmens serà la mateixa que la de l'any passat. Es facilitaran les opcions de resposta dels alumnes. En eixe sentit, l'examen d'Història de la Filosofia, per exemple, constarà de 16 preguntes en les quals l'estudiant haurà de triar quatre. Aqueixes quatre s'organitzen en tres blocs: dos correspondran al primer (compost de 8 qüestions basades en quatre textos diferents), una al segon (quatre preguntes d'altres tants autors) i una altra al tercer (amb el mateix esquema que l'anterior).

L'objectiu d'aquest model és permetre l'obtenció de la màxima nota possible. En efecte, els resultats de la Selectivitat de l'any 2020 indiquen que la nota mitjana de la convocatòria ordinària va ser la més alta de la dècada, malgrat les irregularitats i la incertesa del confinament domiciliari i l'adaptació a la no presencialitat durant l'últim tram del curs.

L'opcionalitat serà diferent segons l'assignatura. En Llengua i Literatura Castellana la segona part, sobre literatura, ofereix deu preguntes a triar cinc. En Anglés, si bé es plantegen deu exercicis, estan estructurats en cinc blocs de dos, per la qual cosa cal triar un de cadascun, una estructura similar a la d'Història d'Espanya. I en Matemàtiques II i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials es plantegen sis preguntes o problemes a seleccionar tres.

Quant a la configuració general, es manté. Hi haurà cinc exàmens en la fase obligatòria i l'opció de fer quatre més en la voluntària per a pujar nota.

Hi haurà una novetat respecte als alumnes amb alguna mena de discapacitat. Podran sol·licitar mesures inclusives, com una major grandària de la lletra, més temps, pauses, reduccions en les penalitzacions, etc. L'objectiu és el d'evitar criteris dispars.

Destacats