Com han d'apujar la persiana els casals fallers? Les mesures anticovid falleres al detall

La Junta Central Fallera ha enviat un llistat de normes amb les mesures a seguir per a poder realitzar activitats en els casals

Guardar

consuelo-llobell
consuelo-llobell

La nova normalitat ha arribat, i amb això, s'han perdut molts hàbits amb els quals gaudia la ciutadania. Després de superar el confinament van vindre les fases de desescalada, i amb això, aquesta nova normalitat que a dia de hui continua amb moltes restriccions. Un dels col·lectius més afectats per això són els fallers, doncs, amb les restriccions que limiten als grups incideix directament amb la rutina de les falles. Això vol dir que fins que tot torne a la normalitat els fallers no podran ajuntar-se? No. La Junta Central Fallera ha enviat a les comissions un llistat de les normes que afecten les reunions perquè els casals fallers puguen combinar la màxima seguretat amb la possibilitat de realitzar activitats, tal com ja s'està celebrant en altres àmbits.

No obstant això, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, va cridar ahir a la prudència dels fallers en els casals, perquè no es convertisquen en un "bar alternatiu" ni llocs de menjar o sopar, però ha defensat que es permeten les reunions internes guardant totes les mesures sanitàries.

Llavors, els casals poden obrir? Sí, però amb restriccions. Totes aquestes normes són una espècie de "tractat de mínims". És a dir, les comissions poden "endurir-les" encara més per a salvaguardar la salut dels seus fallers. Per exemple, si les taules tenen una distància de metre i mig, la poden estendre a la distància que es vulga, sempre que les característiques del local ho permeten.

Mesures anticovid per als casals fallers

La primera mesura que destaca la Junta Central Fallera és la recomanació d'un màxim de persones en reunions familiars o socials, en espais privats, de fins a 10 persones. Aquesta mesura, implantada per la conselleria de Salut Pública, se suma a la recomanació d'evitar les trobades socials fora del grup de convivència estable.

No obstant això, després de totes dues recomanacions, procedeix a relacionar totes les mesures d'aforament i higiene per a tota mena d'establiments, des de les residències privades a aquells que tenen o no Registre Sanitari.

Aquestes són les línies que s'han de dur a terme per a celebrar activitats en el casal i són la raó per les quals algunes comissions han celebrat ja o tenen previst celebrar en un futur immediat diferents reunions.

Aforaments

Si l'establiment té l'aforament establit i tenen Registre Sanitari, s'haurà de respectar:
  • El 75% de l'aforament dins del local.
  • El 100% de l'aforament en exteriors.
Si l'establiment no té l'aforament establit o sense Registre Sanitari:
  • Si l'esdeveniment supera les 50 persones, està supeditat a la comunicació comunicar-lo a les autoritats municipals.
  • Si l'esdeveniment supera les 150 persones, s'ha d'obtindre l'autorització prèvia municipal, que resoldrà segons la situació epidemiològica del moment i podrà sol·licitar informació al Centre de Salut Pública de la zona.
Serà necessari, a més, disposar d'un Pla de Contingència, és a dir, disposar d'un registre que en el cas que es produïra un brot, es poguera procedir al rastreig dels assistents.
  • Si l'esdeveniment supera les 400 persones, ha de comptar amb l'autorització de la Direcció General de Salut Pública.

Disposicions addicionals:

  • Disposar de llistat d'assistents i contacte disponible, per a facilitar a les autoritats sanitàries (mesura de prevenció en cas d'aparéixer un brot).
  • Senyalització d'espais comuns mitjançant marques d'espera per a establir la distància interpersonal.
  • Barra: Com a mínim, senyalització de marques en el sòl per a establir la distància i evitar aglomeracions (en el cas dels casals, la qual cosa s'està optant és per tancar les barres).

Taules i preparació de les taules

  • La distància entre taules o grups de taules serà d'1,5 metres mínim (distància entre les persones més pròximes entre una i una altra taula).
  • L'ocupació màxima serà de 10 persones per taula.
  • Es recomana agrupar en la mesura del possible la mateixa unitat familiar.
  • Es recomana evitar les taules només per a xiquets.
  • Evitar la preparació amb excessiva antelació.
  • Els encarregats de muntar i desmuntar han d'usar màscares i higienitzar-se amb freqüència.

Servicis

  • Senyalització de l'ocupació màxima en les condícies.
  • Fer la cua sempre respectant les mesures de seguretat.

Horari

L'activitat ha d'acabar a la 1 de la matinada com a hora màxima, incloent-hi la neteja, recollida i baixada de persiana.

Balls

Estan prohibits qualsevol tota mena de ball.

Mesures higièniques

  • Ús obligatori de màscares excepte en el moment de consumir.
  • Dispensadors de gel en l'entrada i, a poder ser, en altres zones del casal.
  • Prohibit fumar al carrer si no es garanteix la distància interpersonal de 2 metres (cigarrets, pipes, pipes d'aigua o similar).

Distribució de menjar i beguda

  • Es recomanen els punts de lliurament dels productes.Evitar els plats compartits i optar per les racions individualitzades.
Aquesta qüestió s'abordarà amb més detall dimecres que ve, 23 de setembre, en una reunió entre la Interagrupació de Falles i la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha avançat el també regidor de Cultura Festiva després que ahir presentara la simbòlica plaça del Coronavirus de València.

Davant els dubtes dels fallers, Galiana ha recordat que no hi ha un apartat específic en les resolucions de la Generalitat sobre les seus de les festes, tant de les Falles com de la resta de festejos de la Comunitat. Però ha volgut llançar un missatge de suport al sector: "sembla que els casals són l'únic lloc on hi haurà rebrots, quan anem en un avió o en el metre i hi ha 70 persones apinyades que no coneixem de res".

Arxivat a:

Destacats