Cinc detinguts a València per estafar 34.000 euros a una empresa agropecuària de Tierra de Barros

Guardar

guardia civil ep
guardia civil ep

La Guàrdia Civil ha detingut i investigat a cinc veïns de València com a presumptes autors dels delictes d'estafa, falsedat documental, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal, acusats d'apropiar-se de 34.000 euros d'una empresa del sector agropecuari de la comarca de Tierra de Barros, a Badajoz.

L'operació 'Miale' l'ha desenvolupada l'Equip d'Investigació Tecnològica de la Guàrdia Civil de Badajoz (EDITE), amb la col·laboració de l'Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d'Eivissa.

Van iniciar la investigació el mes de maig passat arran de la denúncia presentada per l'empresa afectada, qui relatava als agents que després d'haver realitzat una venda de 140 porcs ibèrics que tenia acordada amb una altra empresa de Salamanca de productes ibèrics i la posterior remissió per correu electrònic de la factura de 34.000 euros, amb informació del número de compte on procedir a l'ingrés, l'empresa compradora no va procedir a pagar la quantitat deguda.

Després de contactar amb l'empresa de Salamanca, aquesta va manifestar haver transferit la citada quantitat de diners al compte bancari el número del qual li havien facilitat mitjançant el correu electrònic. No obstant això, després es van adonar que el compte no era de l'empresa pacense i que podrien haver sigut víctimes d'una estafa.

Davant els fets denunciats, l'EDITE de la Guàrdia Civil de Badajoz, va desenvolupar un operatiu d'investigació tecnològica, analitzant sistemes informàtics, correus electrònics i documents bancaris, amb els quals van aconseguir obtenir proves incriminatòries de l'acció delictiva duta a terme per experts delinqüents mitjançant el mètode conegut com a "Man in the middle", informa en una nota de premsa.

En concret, es tracta d'experts en hackejar, llegir, inserir i modificar a voluntat els "e-mails", entre les dues parts, normalment empreses comercials i sense que cap d'elles conega que l'enllaç entre ambdues ha sigut interceptat per ciberdelinqüents.

Des d'aqueix moment entren en escena suplantant i enviant un correu electrònic (suposadament emés per l'empresa a la qual han d'abonar la factura), a l'empresa que ha de fer el pagament, facilitant un número de compte bancari per a efectuar la transferència.

Aquest compte va a nom d'una persona, també integrant del grup, que actua com a "mula econòmica", un mer intermediari, testaferro que cobra els diners i l'entrega a altres membres de la xarxa a canvi d'un percentatge estipulat entre ells.

Amb la identitat dels cinc integrants del grup criminal, l'EDITE amb la col·laboració de l'Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d'Eivissa, van aconseguir localitzar-los i detenir-los en les localitats de València i Eivissa, bloquejant-los quatre comptes bancaris utilitzats per les "mules econòmiques" on es van recuperar 19.000 euros, part dels diners estafats.

Les diligències instruïdes pels delictes d'estafa, falsedat documental, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal van ser posades a la disposició dels Jutjats d'Instrucció de Villafranca de los Barros.

CONSELLS

Per a evitar aquest tipus d'estafes, la Guàrdia Civil aconsella adoptar una sèrie de mesures de seguretat informàtica en les empreses, mitjançant actualització de programari, antivirus, etc., en els equips informàtics.

També que el personal de l'empresa reba formació, especialment el dedicat a comeses de comptabilitat, informant-los de les estafes que poden donar-se en el sector empresarial. Abans d'efectuar el pagament és convenient confirmar el mateix amb l'empresa que el sol·licita, via telefònica o mitjançant videoconferència.

Si es fan pagaments habituals a un compte bancari i es reben les indicacions en correu electrònic sobre un canvi de dades d'aquesta, cal verificar aquest extrem prèviament per trucada de telèfon o videoconferència.

També sospitar de correus electrònics amb errors ortogràfics que puguen resultar cridaners o que continguen enllaços executables, amb missatges com 'clique per a veure la factura'.

Si es reben correus insistents per al requeriment de pagaments, confirmar-los amb l'empresa sol·licitant de la transferència i, en cas de detectar o ser mates de ciberestafes denunciar-ho immediatament.

Destacats