Cecova alerta d'una tercera ona de contagis abans de la vacunació si es relaxa el control per Nadal

Guardar

Proves d'antígens de COVID-19
Proves d'antígens de COVID-19

El Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova) ha alertat aquest divendres d'una tercera ona de contagis de coronavirus abans que arribe la vacunació, si no s'adopta una postura de "responsabilitat individual" i es relaxa el control de les mesures contra la propagació de la Covid-19 durant les festes nadalenques per a fomentar l'activitat econòmica i afavorir les trobades familiars.

El president de l'entitat, Juan José Tirado, ha insistit que baixar la guàrdia "pot posar en escac l'assistència sanitària i saturar els hospitals al gener i febrer", després que la Conselleria de Sanitat haja advertit que el 92% dels brots d'origen social en la Comunitat Valenciana procedeix de reunions amb familiars o amics.

Al seu judici, es tracta d'"una xifra molt elevada que ha d'atenuar-se per a no perjudicar els professionals d'Infermeria que atenen la població als hospitals, centres de salut i residències de majors", i ha instat a prendre-ho "de debò i seguir les recomanacions per a evitar els contagis".

Davant les propostes per a ampliar el nombre de persones que es poden reunir en les dates més especials del Nadal, com a Nit de Nadal, Nit de cap d'any o Reis, Tirado avisa de "Existeix més risc de contagi si es reuneixen tres famílies de dos membres (sis persones en total), que si ho fan dues famílies de sis membres (12 persones)", ha dit, per la qual cosa aprova el concepte de "família bambolla", que ja han proposat algunes regions, com a baròmetre per a mesurar el risc de contagi. "No es tindria per tant en compta el nombre de persones reunides, sinó el nombre d'unitats familiars", ha expressat.

Encara que la normativa permet la mobilitat nocturna fins a la una de la matinada en dies assenyalats com a Nit de Nadal i Nit de cap d'any, el màxim representant de la professió d'Infermeria de la Comunitat Valenciana prega a la ciutadania que s'eviten "les festes descontrolades fins a l'alba ni balls ni música que aglutinen una multitud en les places i llocs de trobada habituals".

"Aquest autocontrol serà la mesura més efectiva perquè no es complisquen els pitjors auguris de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que vaticina que una relaxació del control social del coronavirus desembocaria en una tercera ona abans de començar la vacunació que es preveu per a finals de gener", ha apuntat Tirat.

El president del Cecova exposa a més que han de mantenir-se totes les mesures de prevenció: mascareta, llavat de mans, distància física, mantenir finestres i portes obertes en la mesura que siga possible i minimitzar nombre de contactes.

D'igual manera, redunda en què les reunions familiars "se cenyisquen als grups de convivència" i que els confinaments nocturns "es mantinguen", així com "evitar tots els viatges innecessaris i reduir les visites a les residències de majors fins que no es confirme la disminució de la càrrega viral".

COMPRES ESCALONADES

Quant a les celebracions nadalenques, religioses o esportives, com la carrera popular Sant Silvestre, recalca que s'ha d'afavorir el major ús de l'espai públic a l'aire lliure. Una mesura que considera que també han d'adoptar els esdeveniments culturals, hostaleria i comerç. En aquest sentit, demana que es facen "compres escalonades en el temps i programades amb antelació, i minimitzar la mobilitat".

El Cecova insta les administracions competents que augmenten la freqüència d'horaris del transport públic "al màxim" per a "evitar les aglomeracions, garantint una adequada ventilació i que la població compleix les mesures de prevenció, que inclouen no parlar ni menjar i fer un ús correcte de la mascareta".

Destacats