Casa Ronald McDonald de València: "L'objectiu és que no perden el somriure i que senten que per a ells també hi ha “altres vacances”

Guardar

valencia si 5
valencia si 5

Quan es té un familiar hospitalitzat, especialment si és un xiquet, els mesos d'estiu són particularment difícils i són el contrapunt d'unes dates que la majoria considera felices. Aquest estiu, de nou, més d'un centenar de famílies de tots els racons del país trobaran la seguretat, l'afecte, la cura i l'atenció que ofereixen les quatre Casas Ronald McDonald que posseeix la Fundació Infantil Ronald McDonald d'Espanya, situades a Barcelona, Màlaga, València i Madrid.

La Casa Ronald McDonald de València està situada a pocs metres de l'hospital de referència de la ciutat, La Fe. Compta amb 16 habitacions amb bany, lluminoses i amb un disseny alegre i amb capacitat de fins a quatre persones, que no tenen res a envejar a les d'un hotel de diverses estreles, que els cedeix gratuïtament la Fundació Infantil Ronald McDonald el temps que siga necessari.

"La majoria dels xiquets d'aquestes famílies necessiten tractaments de llarga durada i sovint recurrents -explica José Antonio García, Director de la Fundació Infantil Ronald McDonald d'Espanya- el que afig al trastorn familiar i emocional altres econòmics, vitals, laborals, que nosaltres tractem de minimitzar, donant a aquestes famílies una llar fora de les seues cases, que els permeta mantindre el nucli familiar i donar suport al xiquet malalt".

Una Casa alegre i vital, on res recorda a un hospital. Cada família té la seua nevera/rebost i la Casa disposa d'una gran cuina comuna que també és lloc de reunió entorn dels fogons, a més de diferents estades com a sales de joc, d'Internet, de televisió, zones de manualitats, jardí, etc.

"L'objectiu -afig el director de la Fundació- és crear un ambient positiu desenvolupant amb tot tipus d'activitats en les quals col·laboren el personal de les cases, els voluntaris i moltes empreses, que organitzen activitats dins dels seus programes de voluntariat corporatiu. El resultat són famílies felices i xiquets que es recuperen abans i millor".

En els últims anys per les Cases Ronald McDonald han passat milers de famílies, moltes de manera recurrent, que permeten a aquestes famílies un estalvi de més d'un milió d'euros a l'any en allotjament, aparcament i transport.

Des de 2002

Des de la inauguració de la primera Casa Ronald McDonald a Espanya, a Barcelona en 2002, fins al 31 desembre 2018, per les Cases Ronald McDonald han passat més de 3.800 famílies diferents, que han realitzat més de 8.900 ingressos. La durada mitjana de les estades en 2018 va ser de 22 dies, encara que la gran majoria de les famílies van residir entre 1 i 10 dies.

Cada dia hi ha alguna família que es veu obligada a desplaçar-se a altres ciutats perquè els seus fills reben un tractament especialitzat. En aquesta situació, quasi sempre, el pare o la mare es veuen obligats a deixar temporalment el treball, la qual cosa suposa una greu deterioració en l'economia familiar, que s'agreuja amb transport, menjar, consultes i medicaments, que limiten els recursos necessaris per a poder pagar un allotjament apropiat a les circumstàncies.

L'objectiu de les Cases Ronald McDonald és oferir a aquestes famílies un allotjament de qualitat i gratuït on puguen reconstruir el nucli familiar. "Ajudem al fet que les famílies viuen a pocs metres dels seus fills hospitalitzats, en un entorn que millora la seua qualitat de vida perquè la seua única preocupació siga donar afecte i atenció al xiquet hospitalitzats", assenyala el director de la Fundació.

La majoria de les famílies que s'allotgen a les Cases Ronald McDonald tenen un fill amb malalties oncològiques, cardiovasculars, neuronals o són nounats "que normalment -afig Jose Antonio García- suposen estades hospitalàries més llargues i sovint recurrents, que requereixen un suport familiar pròxim i continuat en el temps".

Són els serveis socials dels hospitals qui deriven els casos a la Fundació Infantil Ronald McDonald d'acord amb la disponibilitat d'allotjament de cada Casa. "El nostre objectiu és continuar creant noves Casas per a poder allotjar a més famílies perquè a més de resoldre un problema logístic i material s'ha comprovat que el suport en els aspectes psicosocials del xiquet i la seua família, contribueixen a la curació", conclou el director de la Fundació Infantil Ronald McDonald.

Destacats