Cartells històrics de Falles lluïxen al Museu Faller de València

Guardar

Carteles Fallas
Carteles Fallas

Museo FalleroEl regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha anunciat que tornen a lluir al Museu Faller de València alguns dels cartells històrics de Falles que havien patit diversos problemes de conservació. Durant la primera fase de restauració s'han recuperat plenament cinc cartells.

"Quan parlem del patrimoni cultural festiu de València ho fem de tots aquells elements que permeten donar a conéixer i promocionar les nostres festes, com ara els cartells fallers. La creativitat d'artistes fallers, músics, pirotècnics o il·lustradors, entre molts altres col·lectius, confereix a les Falles una qualitat extraordinària per convertir-les en la festa tan especial, emocionant i important que és", ha explicat Fuset, qui ha destacat l'aposta feta pel Govern de la Nau tant pel condicionament i dignificació del Museu Faller, amb una rehabilitació integral recent, com per la posada en valor dels cartells fallers, que l'any passat ja van ser protagonistes en la promoció de les Falles fins i tot als carrers de Madrid i Barcelona.

Els cinc cartells restaurats són els de 'La nit de la cremà', de Josep Bellver i Manuel Diago (1931); 'Merced', de Josep Amérigo Salazar (1931); 'Palillo', de Rafael Raga Montesinos (1932 –va obtindre el 2n premi en 1931-); un altre de Josep Amérigo Salazar de l'any 1940 i 'Noche', d'Enric Yelo (1952).

"Els treballs fets eren necessaris per a solucionar tots els problemes derivats de l'abandonament que havien patit durant dècades", ha lamentat Fuset. L'actuació ha permés combatre els efectes de la humitat, els estrips al paper i l'atac de diversos insectes i fongs, principals problemes que presentaven els cartells restaurats. La intervenció inclou tot un seguit de mesures d'aïllament per evitar l'exposició dels cartells a la humitat i al creixement de fongs, com ara un tractament preventiu aplicat sobre la mateixa pintura de les parets del Museu Faller.

"Aquesta restauració es repetirà més endavant amb unes altres obres perquè considerem que els cartells anunciadors de Falles són part molt valuosa del nostre patrimoni cultural festiu", ha afegit per concloure Fuset.

Destacats