Cada quatre minuts, un animal és abandonat

En 2015, al voltant de 104.501 gossos i 33.330 gats van ser arreplegats per les protectores d’animals

Guardar

David Lombardía
David Lombardía

Vivim en una societat en la qual, cada vegada, ens desprenem més de pressa de les coses. Tot sembla ser 'd'un sol ús'. El problema d'aquest concepte és quan parlem d'animals. Les mascotes han passat a ser, en molts casos, capritxos que tenen els dies contats. I és per aquest motiu, pel qual l'abandonament d'animals ha augmentat en els últims anys.

Autor: cyph3r Autor: cyph3r

De fet, d'acord amb un estudi realitzat per la Fundació Affinity sobre l'abandonament i l'adopció 2016, a Espanya, s'abandona un animal cada quatre minuts. Només en 2015, al voltant de 104.501 gossos i 33.330 gats van ser arreplegats per les diferents protectores del nostre país. I, per primera vegada, les causes econòmiques no són el principal motiu, sinó que s'afigen tant el comportament dels animals, com les ventrades de cadells indesitjades.

Però a més, aquest estudi afirma que l'època d'estiu no és el període de més abandonaments, sinó que es realitza de forma estable durant tot l'any. En aquest sentit, dels animals que ingressen en un centre de recollida, més del 60% són trobats en el carrer, i tan sols un 30% són lliurats a aquestes entitats pels seus amos.

Què està fallant en la nostra societat per a explicar aquesta falta de conscienciació? Des de les protectores lluiten per a fer comprendre que tenir una mascota comporta una responsabilitat. En una societat en la qual la cultura del respecte cap als animals no està molt assentada, les diferents associacions treballen per a evitar que les xifres de l'abandonament d'animals seguisquen creixent.

Espanya és el país de la Unió Europea que més animals abandona, però també és cert que enfront de la majoria de països on les mascotes poden entrar en comerços, pujar en transport públic o acompanyar als seus amos als restaurants, en el nostre país aquestes mesures van més a poc a poc.

A la Comunitat Valenciana, l'abandonament d'animals es considera una infracció molt greu, penada amb una multa que podria anar des de 6.010 euros fins a 18.030 euros. Però, aquesta mesura sembla no ser suficient. Per aquest motiu, el paper de les protectores són de vital importància. No obstant això, moltes d'elles no compten amb els fons necessaris ni per a construir refugis més grans i, fins i tot, en certes ocasions ni per a poder atendre com es mereixen a aquests animals.

Autor: César Bojorquez Autor: César Bojorquez

Si estàs pensant a col·laborar, a València Extra, t'informem d'algunes de les vies que ofereixen aquestes associacions.

D'una banda, pots oferir-te com a casa d'acolliment per a cuidar animals que realment ho necessiten. En aquests casos, solen ser animals en post-operatori o amb tractament, en perill de mort o aquells que fa molt de temps que esperen ser acollits per alguna família.

En el cas de no poder acollir-los, també et donen la possibilitat o bé d'apadrinar a algun dels animals, o bé formar part de l'equip de voluntariat de la protectora per a ajudar-los en diferents tasques, com passejar els animals, cercar socis o cases d'acolliment o fer difusió de tots els animals, entre moltes altres.

Com veus, diferents accions amb les quals podràs aportar el teu granit d'arena en la lluita no solament per frenar l'abandonament de mascotes, sinó també a ajudar al fet que aquests animals tinguen una vida millor.

Destacats