AVA-Asaja visibilitza l'arrancada de 2.000 camps valencians amb una cremà agrària

Guardar

crema agraria ava asaja
crema agraria ava asaja

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha donat aquest dimarts "visibilitat" a la "greu crisi" de rendibilitat que arrosseguen els productors mitjançant una cremà de tarongers recentment arrancats a Algemesí (València) i acompanyats de cartells i lemes reivindicatius de manera similar a un monument faller.

El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha assegurat en un comunicat que això és "només un exemple de la desesperació que senten els agricultors, ja que en l'últim any es van arrancar i van cremar més de 2.000 camps com aquest en la Comunitat".

Segons dades del Ministeri d'Agricultura, la superfície agrícola valenciana ha descendit un 7 per cent en l'última dècada i un 16% en què va de segle XXI. Els cultius amb major implantació en l'agricultura valenciana són precisament els que més han retrocedit: la citricultura ha perdut 30.000 hectàrees en dues dècades, mentre que la vinya ha deixat de cultivar 25.000 hectàrees en eixe període.

"I ara comencen a arrancar-se també camps de caquis perquè els preus han caigut i perdem la meitat de la collita per no poder combatre les plagues i malalties", ha alertat Aguado.

Un jove agricultor d'AVA-Algemesí, Ismael Navarro, ha detallat que ha decidit arrancar els seus tarongers perquè "en les últimes cinc campanyes he perdut diners en totes menys una, i damunt en l'última únicament he percebut 0,07 euros per quilo, amb el que perd 20 cèntims per cada quilo venut. Per a una economia familiar, això és insostenible. Ara busque alternatives de cultiu o noves varietats, però ara com ara és molt difícil sobreviure en el sector".

D'altra banda, Aguado ha anunciat que l'organització agrària interposarà una denúncia davant l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA), òrgan dependent del Ministeri d'Agricultura, perquè investigue i, si escau, impose "sancions exemplars" per "les ofertes abusives que aquesta setmana grans cadenes de la distribució com Lidl, Alcampo i Carrefour estan aplicant a productes com els cítrics".

"A un preu entorn de 0,50 €/kg per al consumidor, al productor a penes li queden 0,07 €/kg com ha rebut Ismael per les seues clementines, és a dir, aquest tipus de promocions arruïna als productors i els obliguen a tirar la tovallola. Creiem que es tracta d'una venda a pèrdues que la Llei de la Cadena Alimentària hauria de castigar amb severitat", ha exigit.

El màxim representant d'AVA-Asaja ha destacat, entre les múltiples reivindicacions del sector agrari valencià, "una reforma de la Llei de la Cadena Alimentària que la faça veritablement eficaç per a frenar els abusos comercials i garantir uns preus per damunt de costos; la revisió dels acords amb països tercers a fi d'exigir reciprocitat amb la producció europea; i impulsar amb mesures de suport i fons la Llei d'Estructures Agràries de la Generalitat a fi de modernitzar i millorar la competitivitat de l'agricultura valenciana".

"O els polítics protegeixen els agricultors i ramaders o després no s'esquincen les vestidures pel despoblament del medi rural. Si volem aliments de proximitat, si volem salut, si volem recuperar l'economia, si volem tindre un territori ben cuidat, si volem lluitar contra el canvi climàtic, cal garantir uns preus justos als productors, perquè si el camp mor, la resta de la societat anirà darrere", ha conclòs.

Destacats