Aquests són els 11 diumenges i festius d'obertura per a 2020 en la Comunitat Valenciana

Guardar

campana_rebajas_valencia
campana_rebajas_valencia

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha presidit l'Observatori Valencià del Comerç, que ha aprovat el calendari d'obertura dels establiments comercials els diumenges i festius durant el 2020. En total, hi haurà onze diumenges i festius en els quals els comerços podran romandre oberts: el 5 i el 12 de gener; el 5, 10 i 12 d'abril; el 5 de juliol, el 15 d'agost (excepte a València ciutat), el 12 d'octubre i el 6, 13 i 20 de desembre.

El calendari de diumenges o festius que s'habiliten per a un període de dotze mesos coincideix amb l'any natural (des de l'1 de gener fins al 31 de desembre). El Ple de l'Observatori del Comerç de la Comunitat Valenciana, en una votació que ha obtingut el suport de la majoria dels seus integrants, ha pactat el calendari comercial vigent per al 2020, ha assenyalat la Generalitat en un comunicat.

Climent ha destacat que nou dels dies proposats han sigut votats per "unanimitat", i els altres dos dies han sigut aprovats per "majoria important": Aquest és el cas del 15 d'agost i del 6 de desembre, un cas en què es discutia si permetre l'obertura aquesta jornada o la del 27 d'aquest mateix mes. Finalment s'ha optat pel 6. "Això diu molt de com estem treballant en l'Observatori del Comerç Valencià", ha afegit.

En la Comunitat Valenciana, la determinació dels dies hàbils per a la pràctica comercial tal com regula la Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana, es realitza mitjançant resolució de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball segons que s'acorde en l'Observatori del Comerç Valencià.

Als establiments de les Zones de Gran Afluència Turística no els afecta, en gran manera, aquest calendari perquè obrin més dies, segons cada declaració. En total, i segons l'Acord de la Llotja de 2018, són 38 els diumenges i festius d'obertura en les ZGAT d'Alacant i València.

Amb tot, se subratlla que a la ciutat de València el 15 d'agost romandrà tancat per l'Acord de la Llotja on es va acordar festiu pel dia de l'Asunción de la Verge. En la resta de ciutats i pobles sí que es podrà obrir.

AVANTPROJECTE DE LLEI DE COMERÇ SOSTENIBLE

A més, en la reunió s'ha informat els membres de l'Observatori de la tramitació de l'avantprojecte de Llei de Comerç Sostenible. Com ha explicat el conseller Climent, "aquesta llei té com a objectiu la regularització, aclariment i harmonització de les normes amb rang legal vigents en l'àmbit autonòmic valencià en matèria de comerç alhora que actualitzar conceptes i introduir nous instruments legals per a un desenvolupament sostenible, tant des del punt de vista social, com a econòmic i mediambiental, del comerç".

"Iniciarem tota la tramitació perquè puga arribar aqueix avantprojecte al Consell. Si tot fóra bé, probablement, a principis de l'any 2020 podríem tindre ja una Llei del Comerç Sostenible important, amb criteris que tenen a veure amb la sostenibilitat en aqueix creixement econòmic en el món del comerç, accessible i arrelat al territori", ha expressat el conseller.

En aquest context, Climent ha ressaltat la intenció del Consell d'incloure a aquesta llei "altres alternatives" i "ingredients", com el Pla d'Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova) o les àrees de Promoció Econòmica Urbanes (PEU).

L'ordre del dia de l'Observatori ha inclòs també la presentació de l'Informe Anual de la Distribució Comercial al detall a la Comunitat Valenciana 2018 i les jornades Retail Future.

Destacats