Aprovat el projecte 'Una València més verda II' amb què es plantarà un mínim de 1.294 nous arbres a la ciutat

La Junta de Govern dona llum verda a esta iniciativa fruit del procés participatiu Decidim València 2019-20, a la qual es dedicarà una partida de vora un milió d’euros

Guardar

0331 Una València més verda II (8)_
0331 Una València més verda II (8)_

La Junta de Govern Local ha aprovat aquest matí el projecte 'Una València més verda II', que sumarà quasi 1.300 nous arbres als 3.143 que ja es van plantar a la ciutat durant la primera edició. Ara es licitarà el projecte de la plantació, que podria començar a finals de tardor si no hi ha cap impediment sobrevingut en el procés de licitació, quan comence la temporada de fred per tal d'ajustar l'execució al període de parada vegetativa. Es tracta d'una iniciativa fruit del procés participatiu Decidim València 2019/2020, a la qual es dedicarà una partida de vora un milió d'euros. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha detallat "s'ampliaran i completaran els resultats de la primera edició del projecte, amb la plantació d'arbres, palmeres i arbustos en escocells i mitjanes dels 13 districtes de la ciutat que encara romanen buits" i, "a més, es posarà especial atenció en l'extensió, adequació i automatització de l'actual xarxa de reg amb la finalitat de fer-la més eficaç i sostenible".

En total, es preveu plantar 1.294 nous exemplars, entre arbres i palmeres, en 13 districtes de la ciutat, la qual cosa permetrà absorbir més de 37.000 quilos de CO₂ a l'any. El vicealcalde Sergi Campillo ha posat en relleu els "importants servicis ambientals que presta l'arbratge viari, i que amb freqüència passen desapercebuts, com l'efecte regulador de la temperatura, la provisió d'ombra en els dies calorosos, el seu paper clau a l'hora de retenir contaminació, purificar l'aire i mitigar les emissions de CO₂ i, finalment, el seu paper com a refugi de la fauna urbana. Com més arbres, millor qualitat de vida a la ciutat", ha assegurat l'edil.

'Una València Més Verda II' és la continuació natural de l'anterior projecte 'Una València Més Verda', que va ser executat al llarg dels anys 2019 i 2020, i que també va sorgir com a iniciativa ciutadana (Decidim València 2017/2018). "Els dos projectes responen, per tant, a una demanda de la ciutadania que exigeix una ciutat més verda, més sostenible i més natural", ha afirmat Sergi Campillo. El vicealcalde ha explicat que aquest nou projecte "complementarà les actuacions de la primera fase i arribarà on l'anterior no va poder fer-ho; i equilibrarà també l'actuació municipal en el conjunt de la ciutat".

Per a això, la reposició d'arbratge s'ha dividit en dos lots agrupats per barris i districtes i amb un pressupost equilibrat entre ells. Els dos lots responen a la divisió geogràfica que els jardins del Túria fan de la ciutat: nord i sud. En el lot nord s'inclouen els districtes de Campanar, Poblats Marítims, Camins al Grau, Algirós, Benimaclet, Rascanya, Benicalap i Pobles del Nord. A la zona sud pertanyen els districtes de Patraix, Jesús, Quatre Carreres i Pobles del Sud.

El vicealcalde ha indicat també que alguns escocells de la ciutat es troben actualment buits, per raons que van des de la caiguda d'exemplars per fractures naturals o accidentals, retirada d'arbres secs i en mal estat, o en aquells casos en els quals s'ha fet necessari abatre'ls per a presentar riscos de caiguda o estar en fase de recessió sense possibilitats de millora.

HI HAURÀ MÉS ARBRES EN CASES DE BÀRCENA

Sergi Campillo ha destacat la situació del poble de Cases de Bàrcena, "on, lamentablement, hi ha molt pocs arbres, segurament per la mateixa idiosincràsia geogràfica del poble que ha complicat poder desenvolupar una política verda". El titular d'Ecologia Urbana ha afegit que "des de la regidoria es va manifestar en el seu moment el compromís amb l'alcalde pedani de crear escocells i plantar arbres per pal·liar aquesta situació", per la qual cosa l'edil ha manifestat "satisfacció per aquesta iniciativa que permetrà que hi haja més arbres a Cases de Bàrcena".

A més de les plantacions arbòries, el projecte 'Una València més Verda II' preveu l'ampliació de la xarxa de reg amb 218 nous punts i contempla així mateix l'ampliació de les mides dels escocells, de manera que s'ampliaran 437 i es crearan 53 nous. "Cal tindre en compte", ha precisat el vicealcalde, "que unes dimensions majors milloren la qualitat de vida de l'arbre, tant perquè li permet millor reg de pluja, com pels beneficis derivats del creixement de plantes espontànies o plantades". D'altra banda, s'anul·laran 166 escocells, per diverses qüestions, entre elles perquè generen dificultats per a la mobilitat. De manera paral·lela, es continuarà amb les accions de renaturalització dels escocells en tota la ciutat, tant amb llavors com amb floració espontània.

NOVES ESPÈCIES

Sergi Campillo ha informat que 'Una València més Verda II' permetrà plantar fonamentalment exemplars d'espècies autòctones de bosc mediterrani, així com unes altres que s'han adaptat a les condicions del clima mediterrani. Ara bé, el vicealcalde ha puntualitzat que s'introduiran també espècies que mai s'han plantat a la ciutat, com ara l'hibisc marítim, la prunera dels cafres, l'albarzer ploró o el boix raspall, entre altres. En total, entre 2019 i 2021, l'Ajuntament haurà dedicat tres milions d'euros a la plantació massiva d'arbres a la ciutat, la qual cosa es traduirà en la retirada de més de 100.000 quilos de CO₂ a l'any; i més de 4.400 arbres en total.

Destacats