Ana Lluch en el Dia del Càncer de Mama: "El 85% dels casos tenen curació"

Guardar

ana_lluch
ana_lluch

La doctora Ana Lluch, coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia de Càncer de Mama de l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva i catedràtica de Medicina en la Facultat de Medicina de la Universitat de València, ha llançat un missatge d'optimisme de cara al Dia Mundial del Càncer de Mama, que se celebra aquest dissabte, 19 d'octubre, instant les dones que el pateixen a "eliminar la por perquè aquesta malaltia es pot curar en un percentatge molt elevat, que se situa entre el 80% i el 85%".

La reconeguda oncòloga ha recordat que el càncer de mama es diagnostica a 4.000 dones a la Comunitat Valenciana cada any, però "disposem d'un sistema sanitari públic modèlic i universal, del qual hem de sentir-nos orgullosos", que fa possible que aquesta patologia "cada vegada es cure més i es diagnostique més".

Per açò, ha convidat les dones a acudir als programes d'screening, que ofereix el sistema sanitari, que compta amb uns "professionals excel·lents" i que són clau per a la detecció precoç.

Així mateix, ha ressaltat que les investigacions desenvolupades al llarg dels últims quinze anys en biologia molecular en instituts d'investigació són un "pilar fonamental" per a avançar en la medicina de precisió i oferir el tractament més adequat a cada pacient i amb menys efectes secundaris com els quals provoca la quimioteràpia, que ha deixat d'aplicar-se sobre un 35% de pacients.

En aquest sentit, s'ha referit a la transcendència de l'activitat investigadora de l'Incliva i, concretament, a la seua Unitat d'Assajos Clínics Fase I Oncològics --pionera a Espanya i referent internacional-- que actua en fases molt inicials, que ha permés investigar, d'una banda, sobre les alteracions genètiques i moleculars del tumor de cada pacient i, d'una altra, obtindre fàrmacs nous per a poder aplicar en funció de les característiques de cada càncer.

La doctora Lluch ha assenyalat que el principal repte en l'actualitat és la immunoteràpia i investigar en el càncer de mama triple negatiu, que és el de pitjor pronòstic, per al qual hi ha menys tractaments i menys fàrmacs dels quals es puguen beneficiar les dones que el pateixen.

La Unitat d'Assajos Clínics Fase I Oncològics de l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva de l'Hospital Clínic de València --en els quals es prova per primera vegada en humans l'eficàcia d'un medicament en el tractament contra el càncer-- ha realitzat 82 assajos en 587 pacients, que han conclòs en contractes amb 30 empreses farmacèutiques, en els seus primers quinze anys d'existència.

Els assajos realitzats durant tot aquest temps han conclòs en importants avanços farmacològics, que han contribuït a millorar l'eficàcia del tractament de diferents tipus de càncer, com els de mama, pàncrees i pulmó.

Destacats