Aerte afirma que la reserva de places per a aïllaments impedirà 3.000 ingressos i bloquejarà llits hospitalaris

Guardar

prueba_PCR
prueba_PCR

Aerte ha criticat que la decisió d'Igualtat d'obligar a reservar almenys un 10% de les places en residències per a possibles aïllaments suposarà no poder utilitzar 3.000 llocs quan "es necessiten almenys 22.000 més" i a més ha advertit que aquesta "impossibilitat de nous ingressos pot bloquejar alguns llits hospitalaris que s'alliberen manant als majors als centres, la qual cosa augmentarà encara més la pressió assistencial".

Així, el president de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana, José María Toro, ha mostrat la seua oposició a aquesta mesura, recollida en la resolució que regula els centres per a persones majors publicada la setmana passada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, perquè suposarà la pèrdua de 3.000 places.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que l'informe 'Situació i evolució dels serveis residencials per a persones majors a Espanya i en cadascuna de les Comunitats Autònomes (2010 / 2019)' de l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials en recollia el dèficit de gairebé 22.000 places en la Comunitat Valenciana, la qual cosa la situa amb el segon ràtio més baix després de Múrcia. "I el que és pitjor, en 2019 hi ha 149 places menys que l'any anterior i 494 menys que en 2010", ha apuntat.

Així mateix, ha afirmat que aquesta decisió "va en contra" del que s'havia acordat amb les entitats que operen en aquest àmbit en les anteriors regulacions de maig i agost i "modifica el criteri sense comptar amb el sector".

En aquest sentit, ha aclarit que el sector "no ha qüestionat la necessitat de dur a terme els aïllaments en els centres, però ha defensat la possibilitat de fer-ho mitjançant la reubicació de les persones residents, o mitjançant espais comuns adaptats, la qual cosa permet mantenir les places i la capacitat d'atenció del centre".

"La dependència no és per la Covid-19. Això provocarà una major dificultat per a atendre persones dependents que necessiten aquests centres, ja que redueix el nombre de places de la Comunitat Valenciana en gairebé tres mil places quan ja compta amb un de les ràtios més baixos d'Espanya", ha insistit.

De la mateixa manera, ha lamentat que la resolució també prohibeix els nous ingressos en centres que es troben en zones d'alerta 3, actualment el 85% de la població de la Comunitat Valenciana, encara que no tinguen brots oberts excepte emergència social indicada per la VICIPI.

Per contra, la patronal s'ha mostrat favorable al fet que aquests centres puguen fer nous ingressos per a assegurar aquests serveis a les persones que ho necessiten, com s'estava fent fins ara, amb PCR negativa i aïllament preventiu de deu dies, la qual cosa "permet mantenir un nivell de seguretat adequat".

VACUNACIÓ PER A AJUDA A DOMICILI I HABITATGES TUTELATS

D'altra banda, també ha plantejat la necessitat d'ampliar la campanya de vacunació i incloure a tots els habitatges tutelats d'atenció a salut mental i, en el supòsit de les persones amb dependència atesa en els seus domicilis, als professionals que els presten servei en les seues pròpies cases.

"Si en residències i en centres de dia es vacunarà als residents i al personal, creiem que en el cas dels serveis d'ajuda a domicili i en els habitatges amb suport ha de fer-se de la mateixa manera per a protegir la salut dels més vulnerables", ha postil·lat Toro.

Destacats