Abonaments transport o bons de compra, les recompenses per reciclar llandes i botelles de plàstic

El següent pas serà una bonificació en la taxa de tractament de residus per a aquelles persones que aposten pel reciclatge

Guardar

1201 Reciclos (20)
1201 Reciclos (20)

València s'ha convertit en la primera ciutat amb major població a Espanya a implantar el projecte Reciclos, un sistema de devolució i recompensa que premiarà a la ciutadania per reciclar llandes i botelles de plàstic. Aquesta iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València, en col·laboració amb Ecoembes i la Generalitat Valenciana, cerca fomentar un model de ciutat més sostenible a través del reciclatge.

D'aquesta manera, totes aquelles persones que reciclen llandes o botelles de plàstic rebran, a canvi, compensacions sostenibles com a abonaments per al transport públic, bons per a comprar productes ecològics o de proximitat als comerços locals, però també podran triar que l'incentiu es destine a entitats que treballen amb col·lectius vulnerables com el Banc d'Aliments de València. Però, a més, com ha confirmat la consellera d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el següent pas, a més d'aquestes compensacions, serà "una bonificació sobre la taxa de tractament de residus".

Però, com participar en el projecte Reciclos? Per a obtenir els punts que, després, es podran canviar per les recompenses, tan sols serà necessari connectar-se a la webapp Reciclos, escanejar amb el mòbil el codi de barres de l'envàs i depositar-lo o als contenidors grocs o a les màquines específiques de reciclatge que s'instal·laran en mercats municipals i en punts estratègics de la ciutat. Així, en 2021, València comptarà amb un centenar d'aquestes màquines.

"Es tracta de reduir i reutilitzar els materials fins que esgoten la seua vida útil i minimitzar el seu impacte sobre el planeta evitant que s'acumulen residus en el nostre entorn natural", ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha subratllat que aquesta acció "forma part del model de ciutat que estem treballant en l'Agenda Urbana de València basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a impulsar una ciutat resilient, sostenible i saludable".

Benimaclet promueve el reciclaje

Per part seua, el conseller delegat d'Ecoembes, Óscar Martín, ha assenyalat que "s'aplicarà tecnologia tant en tots els contenidors grocs de la via pública, com en les màquines, que s'instal·laran en centres de pas de la ciutat, amb l'objectiu d'incentivar el reciclatge de llandes i botelles de plàstic dins i fora de casa".

En 2020, a la ciutat de València s'han recollit 13.886 tones d'envasos, que representen un 18% més que en 2019, és a dir, 11.724 tones, així com un 80% més respecte a 2015 – 7.671 tones –. Així mateix, quant al nombre de contenidors grocs distribuïts per tota la ciutat, actualment hi ha 3.756 unitats, un 48% més que l'any passat, mentre que el pressupost destinat a la recollida d'envasos és de 3,5 milions d'euros, un 23% més respecte a 2019, quan es van destinar 2,8 milions d'euros, i un 64% més respecte a 2015.

A més, cal destacar les diferents accions que s'han anat impulsant per a afavorir el reciclatge a la ciutat com la reorganització dels contenidors per illes per a facilitar l'accés i la separació de residus o, per exemple, la implantació per tota la ciutat del contenidor marró per a la recollida dels residus orgànics, que es destinen a fer compost.

Destacats