46 parelles de corriols camanegres nidifiquen a les platges de València

Guardar

Sergi Campillo corriol camanegre
Sergi Campillo corriol camanegre

46 parelles de corriols camanegres, au limícola que viu al parc natural de l'Albufera, han nidificat al litoral marítim de la ciutat de València en els últims mesos, segons ha informat l'ONG SEO Birdlife, que manté un conveni amb l'Ajuntament de València per a la recuperació d'aquest ocell amenaçat. De les 46 parelles de corriols, 40 han trobat refugi a la platja de la Devesa i altres 6 a l'estany de Pujol. El vicealcalde i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha qualificat la xifra com a "espectacular", ja que "el corriol és una au vulnerable segons la normativa valenciana".

L'Ajuntament de València manté un conveni de col·laboració amb SEO Birdlife per a la conservació d'aquesta espècie, que havia patit un descens en la Comunitat Valenciana d'un 70% en els últims 30 anys. Aquest conveni, que comporta la renaturalització de les platges del parc natural, ha permés el manteniment de les restes vegetals que arriben a l'arena, la creació d'un ecosistema favorable per a la nidificació del corriol o la plantació de flora autòctona i l'eliminació de l'exòtica. A més, l'Ajuntament ha incrementat la vigilància mediambiental de les platges i de l'estany de Pujol i ha implementat la neteja manual d'aquesta part de la façana marítima per evitar la destrucció dels nius.

L'acte de presentació dels resultats d'aquest projecte s'ha celebrat a l'oficina de gestió tècnica del Parc Natural de l'Albufera i a ella ha assistit el vicealcalde de la ciutat, Sergi Campillo, entre altres persones.

Campillo ha agraït "el treball incansable" de SEO Birdlife i considera el resultat del programa de protecció del corriol com "espectacular". A més, l'atribueix "al canvi de les polítiques mediambientals de les administracions valencianes".

El vicealcalde ha assegurat que "s'han pres una sèrie de mesures que han afavorit la reproducció del corriol". Entre eixes mesures, Campillo considera especialment important la neteja manual de la façana marítima i el manteniment de les restes vegetals perquè "les restes vegetals no són brutícia sinó elements essencials per a la salut de les nostres platges".

El corriol camanegre (Charadius Alexandrinus) és un ocell limícola que cria als peus de les dunes, construeix els seus nius sobre l'arena i els decora amb petxines. És una au catalogada com a vulnerable en el catàleg valencià d'espècies de fauna amenaçades. L'alteració dels sistemes dunars, el turisme massiu, la neteja mecànica de les platges o la presència de mascotes soltes, entre altres factors, influeix negativament en el seu creixement.

Destacats