15 entitats van participar per primera vegada en el Debat de l'estat de la ciutat

Guardar

Ayuntamiento_de_Valencia
Ayuntamiento_de_Valencia

El Debat sobre l'Estat de la Ciutat que, per primera vegada en més de dos dècades ha inclòs la participació de l'alcalde en diàleg amb els grups municipals, ha comptat, també de manera nova en esta ocasió, amb la presència i intervenció d'entitats i associacions representants de distints camps de la societat civil: agrupacions culturals, veïnals, de comerciants, discapacitats, famílies nombroses i moviments de caràcter social.

Un total de 15 entitats, totes aquelles que ho han considerat oportú i ho han sol·licitat, han tingut l’oportunitat de prendre la paraula davant de la corporació en ple per a exposar les seues queixes, agraïments, necessitats o propostes. El llistat d'agrupacions que han participat està integrat, per orde d'intervenció, per: Associació de Comerciants del Centre Històric, Federació d'Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana, Associació de Veïns Polo y Peyrolón, Associació de Veïns Nou Moles, Asociació Orriols Conviu, Federació de Famílies Nombroses de la Comunitat Valenciana, COCEMFE (Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica), Associació de Comerciants i Professionals del carrer d’Alboraia i adjacents, Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Associació Alanna, Plataforma Afectats per la Hipoteca, PAH-València, Russafart, Moviment contra la Intolerància, Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes FAPA-València, i Salvem el Cabanyal, Associació de Veïns del Cabanyal.

Representants de totes estes han pres la paraula davant del plenari, mentre que en el Saló de Cristall, adjacent a l'Hemicicle, s'ha instal·lat una gran pantalla per a poder seguir directament el debat. Al llarg d'ahir han sigut molts els ciutadans que han acudit fins a l'Ajuntament per a conéixer d'esta manera les intervencions de l'alcalde, regidors i entitats ciutadanes.

En el seu últim torn de paraula, l'alcalde Joan Ribó s'ha dirigit específicament a cada una de les associacions participants, en resposta a les qüestions que han plantejat.

Ha iniciat el torn de paraula de les associacions el representant de l'Associació de Comerciants del Centre Històric, qui ha instat la corporació a “definir el model comercial per a la ciutat”, i aprofundir en aspectes com la connexió entre les zones comercials urbanes, un disseny conjunt de l'estratègia turística i comercial, la millora de la seguretat i la neteja, el suport a les pimes, i l'equilibri entre els espais públics. L'alcalde ha recordat que el 96% dels comerços paga els mateixos impostos, no ha vist incrementar-se la seua pressió fiscal, i ha garantit la incorporació de polítiques actives de suport al xicotet comerç, que es reflectiran en els pròxims pressupostos municipals.

Des de la Federació d'Associacions de Veïns s'ha agraït l'oportunitat de poder intervindre en el debat, i alhora han demanat més temps i la modificació del reglament de les Juntes de Districte perquè els processos de participació ciutadana siguen vinculants. Tant els representants de les associacions de veïns de Nou Moles com de Polo y Peyrolón han exposat les principals carències dels seus barris, algunes d'elles històriques, i referides sobretot a millores en dotacions esportives, neteja i mobilitat entre altres. Per la seua banda, l'entitat Orriols Conviu, ha demanat un pla integral de renovació del barri, basat en les seues característiques específiques, i amb incidència en aspectes com el foment de l'ocupació, la seguretat ciutadana i l'increment dels servicis socials públics. Joan Ribó ha assenyalat que “pren bona nota” de totes les propostes veïnals, i ha recordat que fins este moment, ha rebut ja a 109 associacions, 121 entitats, 59 empreses i 109 ciutadans, ja que està convençut de la “importància de parlar amb tot aquell que ho demane”.

I, finalment, des d'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, s'ha instat a tots els grups polítics a consensuar un pla integral “per a eliminar les barreres físiques i socials” que afecten este barri que patix problemes de desocupació, renda baixa, envelliment de la població, i baix nivell formatiu i amb el qual, han recordat, l'Ajuntament “té un deute històric”. A este respecte, l'alcalde ha subratllat com, “per primera vegada, el Port té com a interlocutor a un alcalde que defén el barri”. A més, ha anunciat que les negociacions per a fer realitat el nou Parc de la Desembocadura del Túria estan “molt avançades” i ha recordat el compromís amb un barri que ha patit l’ampliació de les instal·lacions portuàries.

La representant de la Federació de Famílies Nombroses-CV s'ha referit a les necessitats específiques d'este col·lectiu. Ribó li ha recordat mesures de suport com els bons de l'EMT, les ajudes de XarxaLlibres o l'increment de les beques de menjador, entre altres. Per la seua banda, des de COCEMFE, han reconegut la millora progressiva de les condicions d'accessibilitat urbana, però han remarcat les àrees en què encara és necessari avançar, tant urbanístiques com de mobilitat. Este mateix assumpte, la mobilitat, ha centrat la intervenció del representant de l'Associació de Comerciants i Professionals del carrer d’Alboraia i adjacents.

Des de l'Associació Alanna han assegurat ser “conscients de l'esforç de l'equip de govern” en el camp de les accions de caràcter social, i l’han instat a continuar en eixa línia, des d'una acció coordinada entre polítiques d'ocupació, educació i habitatge. I en termes pareguts s'han manifestat els representants de PAH-València (als que han cedit el torn de paraula l'Associació Cultural Evangèlica Barona). El seu portaveu ha denunciat que en la nostra ciutat “continua havent-hi desnonaments, perquè els bancs ens mentixen”, a pesar de les accions impulsades des del municipi, per la qual cosa ha urgit a accelerar les accions i les mesures d'empara i suport davant de les necessitats de la població més vulnerable.

L'alcalde s'ha compromés a demanar explicacions a les entitats bancàries sobre les denúncies plantejades, i ha reconegut la gravetat de les situacions que viuen molts veïns i veïnes. Per això, ha recordat, un 47% dels Pressupostos Municipals, ha recordat, es destinen a Benestar Social, i s’ha signat amb els bancs l’acord per a impedir desnonaments per impagament d’hipoteca, i amb les principals distribuïdores, convenis per a impedir que es talle la llum i l’aigua a cap família que no puga pagar els rebuts.

A continuació ha intervingut un membre del col·lectiu Russafart, que ha donat a conéixer la Plataforma PICUV (Iniciativa Cultural Urbana València), una entitat participaitiva i autogestionada, l'objectiu de la qual és “implicar la ciutadania i el sector cultural en el foment de la cultura en els barris”.

Han tancat el torn de les entitats tres agrupacions més. En primer lloc, des del Moviment contra la Intolerància, han mostrat el seu suport a les nombroses accions impulsades en defensa dels drets de les minories i contra els delictes d'odi. Ribó ha reiterat en este punt el seu compromís en la defensa de la diversitat. Des de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes FAPA-València, han abonat la defensa de l'escola i de l'educació pública, que és un dels símbols de l'actual política municipal. Finalment, des de l'entitat Salvem el Cabanyal i l'Associació de Veïns del Cabanyal han assegurat “ser conscients de l'esforç de l'actual equip de govern per la rehabilitació social i urbanística del barri”, i s'han manifestat “disposats a treballar en esta línia braç a braç”. Per a això, han urgit que es redacte i aprove com més prompte millor el nou Pla de Rehabilitació del Cabanyal.

L'alcalde ha conclòs agraint la participació de totes les entitats i agrupacions, i ha tancat la sessió assegurant que, amb este debat, “València torna a la normalitat democràtica”.

Cal ressenyar que el debat, a més de ser retransmés per streaming ha tingut una àmplia cobertura mediàtica de desenes de periodistes interessats en el seu seguiment, i una àmplia repercussió a les xarxes socials. De fet, en Twitter, l’etiqueta #DebatVLC ha sigut tendència a tot l’estat espanyol durant bona part del dia d'ahir.

Destacats