Un guàrdia civil assegura que Alfonso Grau va utilitzar rellotges adquirits per un adjudicatari com a "mètode de pagament"

En el registre del domicili de l’exvicealcalde es va trobar “una quantitat important de rellotges”, que mostrava el seu “gust” per ells

Guardar

grau_juicio
grau_juicio

Un agent de la Unitat de Delictes Econòmics de la Guàrdia Civil ha assegurat aquest dijous en el judici contra l'exvicealcalde de València amb el PP Alfonso Grau per blanqueig i suborn que de les investigacions que va realitzar conclou que l'exregidor va utilitzar rellotges adquirits en una cèntrica joieria de la ciutat per l'empresari Urbà Català, responsable de Transvía i Viatges Privilege i que es va fer amb diversos concursos de l'Ajuntament, com a "mètode de pagament" per a comprar rellotges de major quantia.

Així ho ha manifestat l'agent aquest dilluns en la primera sessió de la causa en la qual es jutja a Grau per suposadament acceptar dos rellotges de luxe de l'empresari, canviar-los per uns altres més cars i pagar la diferència. El procés ha arrancat amb la declaració dels testimonis, al contrari del que és habitual, i està previst que es prolongue durant un total de huit sessions repartides entre aquesta setmana i la que ve.

A la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València, l'exvicealcalde ha explicat als mitjans que li esperaven que no anava a fer cap mena de declaracions i ha entrat als jutjats mentre un home li proferia insults i desqualificacions.

Grau --també investigat en el conegut com a cas Imelsa-- i Català estan acusats de presumptes delictes de blanqueig de capitals i de suborn. La Fiscalia Anticorrupció sol·licita per al que fora número dos de l'exalcaldessa Rita Barberá una pena de sis anys de presó i el pagament d'una multa de 75.000 euros, mentre que per a l'empresari reclama un any de presó per suborn.

Aquesta causa es va obrir a la fi de 2015, quan el jutjat va rebre una denúncia de la Fiscalia contra tots dos processaments. Segons l'escrit fiscal, Transvía regalava suposadament a canvi de contractes rellotges d'alta gamma a l'exvicealcalde, que l'ex edil del PP en el consistori presumptament canviava per uns altres de preu superior i abonava la diferència, sistema que constituiria un blanqueig.

"TRAÇABILITAT" DELS RELLOTGES

Un dels testimonis que ha declarat aquesta primera jornada, agent de la Guàrdia Civil que va instruir varis dels informes aportats a la causa, ha afirmat que Grau va utilitzar els rellotges adquirits per Català com a "mètode de pagament" per a adquirir uns altres de més valor, alguna cosa en el que ha coincidit un altre dels investigadors de la Guàrdia Civil que ha declarat.

Aquest investigador ha explicat que per mitjà d'informació de l'Agència Tributària que va aportar la joieria es va poder seguir la "traçabilitat" dels rellotges i comprovar el suposat ús que Grau va fer d'ells.

A més, ha assenyalat que es va encarregar del registre domiciliari de l'habitatge de l'exregidor 'popular' i els agents van trobar "una quantitat important de rellotges", la qual cosa segons el parer del testimoni mostrava "l'afició i el gust de Grau" per ells. No obstant això, ha apuntat que en el registre de l'habitatge no van trobar els models que presumptament va adquirir Grau a través de la devolució de les peces comprades per l'empresari.

L'altre agent ha indicat que aquestes operacions de devolució dels rellotges per part de Català i compra d'uns altres de més valor per part de Grau van tindre lloc en 2010 i 2011 i van comprovar a través del codi de compra "qui els havia comprats i qui els havia retornats". "Català anava i realitzava personalment la compra però els rellotges es facturaven a empreses", ha apuntat.

LA JOIERIA "PERDIA DINERS"

També han declarat en aquesta primera sessió diversos treballadors de la joieria. El director de Serveis Corporatius també ha constatat que els rellotges van ser venuts a Català i retornats després per Grau i ha confirmat que eren els mateixos.

D'altra banda, ha exposat que a vegades es feia descomptes al propietari de Transvía a causa de l'elevada quantitat d'articles que adquiria i, en aquest cas, quan Grau va retornar els rellotges se li va reintegrar els diners corresponents al preu original, per la qual cosa la botiga va perdre diners en aquestes operacions.

Per part seua, tant el rellotger com el director de la joieria han dit desconéixer les anotacions comptables, pel fet que les anotacions corresponen a l'any 2011 i es van incorporar amb posterioritat al negoci.

El mateix ha succeït amb un altre dels testimonis, que ha protagonitzat l'anècdota de la jornada, ja que en les anotacions comptables apareixien vendes realitzades per un venedor anomenat Basilio, igual que el declarant. No obstant això, el testimoni ha sostingut que ell no és qui apareix en els documents, ja que va començar a treballar l'any 2014, tres anys després que s'efectuaren les vendes i devolucions dels rellotges, per la qual cosa s'ha donat per conclosa la seua compareixença.

CONTRACTES PER 2,5 MILIONS

En la instrucció del cas va quedar constatat, segons Fiscalia, que entre 2006 i 2015, mercantils relacionades amb Urbano Catalán van signar amb l'Ajuntament un total de 16 contractes per un import aproximat de 2,5 milions d'euros.

Així, el primer regal es va registrar en 2010, quan Grau va adquirir un rellotge d'or per 25.680 euros que va ser satisfet parcialment mitjançant la devolució d'un altre que costava 13.500 euros i que li va ser regalat per Català i facturat a Viatges Transvía. Amb aquesta actuació, segons el ministeri públic, Grau va comprar un rellotge nou obtenint un "evident lucre econòmic", ja que un rellotge que valia 25.680 euros li va costar 12.160 gràcies al qual li havia regalat l'empresari. Va pagar la diferència en metàl·lic.

Similar operativa es va dur a terme amb el segon obsequi a la fi de l'any 2011. Català va comprar en la joieria un rellotge el mateix dia en què la mercantil Transvía va rebre l'adjudicació del contracte del consistori de la festa de majors per més de 652.000 euros.

Per a ocultar l'origen il·lícit d'aquest rellotge --valorat en 11.575 euros--, Grau, igual que havia fet anteriorment, el va retornar i va comprar un altre que li va costar 16.825 euros. Va pagar 5.250 euros en efectiu. Sobre aquest últim pagament, va declarar a Hisenda que els diners el guardava en el seu domicili.

Per a tirar avant aquest contracte amb Transvía, Grau va intervindre en les Juntes de Govern Local de l'Ajuntament al juliol, octubre i novembre de 2011. En un escrit que va presentar Viatges Transvía es feia constar que els objectes adquirits a la joieria corresponien a articles de regal d'empreses que l'entitat realitza "segons els usos i costums".

Destacats