Així ha sigut el simulacre més gran realitzat a València

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat Valenciana ha realitzat un gran simulacre multiemergència per risc químic i radiològic

Guardar

Simulacre multiemergència realitzat a València
Simulacre multiemergència realitzat a València

250 efectius mobilitzats durant quatre hores en quatre escenaris simultanis. Així ha sigut el simulacre més gran de la història realitzat en la Comunitat Valenciana. Concretament, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat Valenciana (AVSRE) ha desenvolupat un gran simulacre multiemergència per risc químic i radiològic que ha posat a prova la capacitat de resposta de 20 organismes.

Un exercici que s'ha dut a terme en l'àrea industrial d'Almussafes i que ha consistit en una prova d'estrés que es realitza com a última fase del procés d'implantació del Pla d'Emergències de les Àrees Industrials del municipi.

Aquest tipus de simulacres "ens permeten identificar què fer i com actuar en cas d'una emergència, en simular escenaris extrems que posen a prova la nostra capacitat d'anticipació i si la planificació elaborada que hem aplicat per a cada situació és eficient", ha destacat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel.

En aquesta línia, el responsable d'Emergències ha explicat que en aquests escenaris "resulta essencial" la coordinació dels diferents serveis que participen en la resolució d'una emergència "però també és vital que els responsables de les indústries que desenvolupen la seua activitat coneguen els riscos del seu entorn i adeqüen els seus Plans d'Autoprotecció a aquests".

Quatre escenaris

El simulacre, que ha recreat una emergència d'escenaris múltiples, ha començat amb la fuita en un dels depòsits de metanol de 2.000 m³ d'una empresa química, que ha activat el seu pla d'emergència interior, ha evacuat al personal i avisat al Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat.

Després de l'avís, el 112 ha mobilitzat als bombers del Consorci de València. La combustió del metanol ha generat un núvol tòxic i un incendi molt virulent, per la qual cosa el Consorci i el CCE han sol·licitat la mobilització de l'UME que ha treballat juntament amb les dotacions del Consorci de Bombers de València i unitats canines en la zona per al rescat dels atrapats.

Al mateix temps, en una fàbrica veïna, s'ha produït una fuita en un depòsit d'àcid sulfúric de 20.000 litres i l'empresa ha activat el seu pla d'autoprotecció. A causa de la simultaneïtat de totes dues emergències s'han mobilitzat recursos de l'UME, del Consorci Provincial de Bombers de València i del Servei Municipal d'Ajuntament de València per a treballar conjuntament en la contenció del vessament i el taponament de fugida. Després de la intervenció, ha sigut necessària la descontaminació d'intervinents implicats en el sinistre.

Com a tercer escenari, i sempre de manera simultània, al voltant de l'Àrea Industrial s'ha produït un incendi de matoll, la qual cosa ha obligat a la mobilització del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat (SGISE) i Brigades Forestals de la Diputació. 

Finalment, en el vial 5 de l'Àrea Industrial ha tingut lloc un accident de mercaderies perilloses. A conseqüència de l'accident, el conductor i el copilot han resultat ferits i ha sigut necessari realitzar el rescat per part de Consorci de Bombers de València i l'atenció sanitària. En l'accident un embalum ha quedat depositat sobre la calçada a conseqüència del trencament dels amarraments de subjecció a la plataforma de vehicle. Un vehicle de suport que disposa de detectors de radiació ha realitzat el seguiment de l'expedició, realitzant el control dosimètric de tot el personal actuant. En aquest escenari han participat personal especialitzat del Consell de Seguretat Nacional i de l'AVSRE.

Destacats