La Guàrdia Civil va intervenir més de 500 quilos de cocaïna a una xarxa que actuava en diferents països de la Unió Europea

L'operació CÈLTICA s'ha desenvolupat a Granada, Cadis, València, Madrid, Tarragona, Barcelona, Pontevedra, França, Romania i Holanda

Guardar

La Guàrdia Civil, en el transcurs de l'operació CÈLTICA, desenvolupada a Granada, Cadis, València, Madrid, Tarragona, Barcelona, Pontevedra, França, Romania i Holanda, ha intervingut 509 quilos de cocaïna a una xarxa de narcotraficants que actuava en diferents països de la Unió Europea. Així mateix, s'ha detingut als seus 8 integrants, de nacionalitats espanyola, francesa, argentina i colombiana, i s'han realitzat 5 registres a Sant Pere de Ribes i Sitges (Barcelona), Calafell (Tarragona) i Les Fregues (Madrid).

La recerca va començar quan els Equips contra el Crim Organitzat (RESSÒ,s) de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb seu a Alacant i Pontevedra van iniciar de manera conjunyeix una recerca sobre una organització criminal dedicada a la introducció d'importants quantitats de substàncies estupefaents a Espanya i en altres països de la Unió Europea.

Després de les primeres gestions es va esbrinar que els principals membres de la xarxa estaven assentats a Espanya; si bé, comptaven amb un important entramat internacional que els donava cobertura per a la introducció, a través de diversos ports, dels estupefaents o precursors per a la seua elaboració.

Fruit d'esta recerca, desenvolupada per la Guàrdia Civil en col·laboració amb la Policia de Romania i Holanda, es va aconseguir intervenir en un port de Romania una important quantitat de substàncies precursores per a l'elaboració d'uns 7 milions de pastilles d'èxtasis i amfetamines, productes que l'organització pretenia enviar a Holanda per a la seua fabricació.

A partir d'eixe moment, l'activitat delictiva de la xarxa fixa la seua prioritat en la importació de cocaïna a Europa, emprant per a açò ports espanyols i francesos.

 

Enviaments de droga intervinguts

En el transcurs de l'operació els investigadors han intervingut tres enviaments diferents de cocaïna. El primer d'ells es va dur a terme en Lyón (França), on en una operació conjunta amb la Policia francesa es va intervenir a l'interior d'un contenidor 65,3 quilos de cocaïna.

Segons la informació obtinguda, es va esbrinar que el grup havia introduït esta quantitat d'estupefaent a manera de prova amb la finalitat de valorar la possibilitat d'obrir esta via per a introduir grans quantitats de droga. Les aprehensions realitzades a França i Holanda van obligar a la xarxa a modificar les rutes d'entrada de l'estupefaent, optant per utilitzar diversos ports espanyols.

Posteriorment, en altres dues aprehensions dutes a terme en els ports d'Algesires (Cadis) i de València, els agents van intervenir 340 i 104 quilos de cocaïna respectivament. En estes dues últimes intervencions, l'organització havia desplaçat a varis dels seus membres a Algesires i València, on tenien com a missió supervisar l'arribada de la cocaïna des de Sud-amèrica i el trasllat a diversos punts per a la seua introducció en el mercat.

Després de les diverses intervencions, la desconfiança naix entre diversos membres de l'organització, de manera que, davant la necessitat d'obrir altres noves vies d'accés per als estupefaents, amb les quals suplir les pèrdues patides, diversos responsables de la xarxa comencen a establir nous contactes i a realitzar diversos moviments, assumint certs riscos, que permeten a la Guàrdia Civil la identificació de tots els responsables de l'organització.

Amb tota la informació sobre l'organització i per a desmantellar la mateixa, s'estableix un dispositiu conjunt en el qual participen els Equips Contra el Crim Organitzat (RESSÒ,s) de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb seu a Alacant i Galícia, així com l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidrogas (EDOA) de la Guàrdia Civil de Barcelona, procedint a la detenció dels membres de la xarxa. Durant la recerca la Guàrdia Civil ha comptat amb l'estreta col·laboració de policies de França, Holanda i Romania.

Destacats