Julio Iglesias recorre la sentència que li reconeix com a pare del valencià Javier Sánchez

Guardar

hijo_julio_iglesias
hijo_julio_iglesias

El cantant Julio Iglesias ha recorregut la sentència del Jutjat de Primera Instància número 13 de València per la qual se'l va reconéixer com a pare biològic del valencià Javier Sánchez, la demanda del qual va estimar en posar en relleu, entre altres qüestions, que l'intèrpret s'havia negat a sotmetre's a la prova d'ADN i la semblança existent entre tots dos.

Així ho ha confirmat a Europa Press Fernando Falomir, lletrat de Julio Iglesias, que argumenta el recurs basant-se bàsicament en què consideren que es tracta d'un assumpte ja jutjat, en què no ha existit una negativa injustificada del cantant a sotmetre's a la prova d'ADN i en què no consideren que les proves en les quals es basa la fallada tinguen entitat jurídica suficient, segons l'advocat de l'artista.

Després de conéixer-se la sentència, el lletrat ja va avançar el recurs assegurant que aqueixa sentència donava un valor "quasi total" a la negativa del cantant a sotmetre's a la prova d'ADN.

Falomir considera que "la qüestió objecte de debat ha sigut resolta ja pels tribunals", per la qual cosa "no procedeix discutir de nou" sobre això. El lletrat ha apuntat també que el jutge "parteix de la base que hi ha hagut una negativa d'Iglesias a realitzar-se la prova d'ADN".

"És la base fonamental de la sentència. La llei diu que la negativa injustificada a sotmetre's a la prova podrà portar al tribunal a considerar la paternitat sempre que concórreguen a més alguns altres indicis. Negativa no hi ha hagut perquè Iglesias en el seu moment es va negar en les circumstàncies en les quals es va acordar per part del jutjat", ha dit en referència a la seua intenció d'esperar que es resolguera la qüestió de cosa jutjada.

"Nosaltres diem que s'ha plantejat una qüestió processal de cosa jutjada, que resolguera i si després d'aquesta resolució ho acordava, se sotmetria. No és una negativa total i completa. No hi ha una negativa i molt menys injustificada. Tampoc hi ha indicis, només unes fotografies i la semblança física, que no són arguments jurídics", ha detallat.

D'aquesta forma, la defensa de l'intèrpret segueix la decisió del fiscal, que també va presentar al juliol un recurs d'apel·lació contra la sentència en entendre que, per contra, en la demanda de Javier Sánchez sí que existia cosa jutjada, per la qual cosa reclamava que s'acordara el sobreseïment del procediment.

Per part seua, la defensa del valencià reconegut en primera instància com a fill del cantant, l'advocat Fernando Osuna, assegura que el seu client no té "por" al recurs perquè els seus "punts forts" són que l'ADN li dóna la raó; que no existeix cosa jutjada; que el temps "juga en contra" de l'intèrpret; que la doctrina del Suprem ha canviat "molt" en favor dels fills no reconeguts i l'"evidentíssima" semblança de tots dos, entre altres motius.

"El fill del cantant està tranquil, té el convenciment que és fill biològic de Julio Iglesias i ningú li privarà d'aqueix dret", assenyala en un comunicat, en el qual considera que l'intèrpret el que vol és "retardar aquest cas el més possible", alguna cosa que sosté que el perjudicarà perquè "s'està guanyant l'antipatia de moltes persones per aqueixa negativa infundada, i cada dia que passada es veurà incrementada la seua impopularitat".

"SEGURETAT JURÍDICA"

En el seu recurs, la fiscal al·legava que en aquest cas es donava "la triple identitat, subjectiva, objectiva i causa de demanar per a apreciar la cosa jutjada material, el fonament de la qual radica en la seguretat jurídica, evitant continus processos sobre la mateixa qüestió i entre les mateixes parts, tractant-se d'un institut de caràcter processal dirigit a evitar la repetició indeguda de litigis mitjançant l'anomenat efecte negatiu o excloent per a impedir que una contesa judicial, ja dilucidada per sentència ferma sobre el fons de la qüestió, puga tornar a plantejar-se".

En aquest sentit, subratllava que la progenitora de Javier Sánchez, la ballarina María Edite Santos, ja va actuar en representació del seu fill en un procediment anterior i "no en nom propi". "I, per si hi haguera algun dubte, el propi demandant es va personar en el recurs d'apel·lació i va interposar el de cassació i el d'empara", sostenia.

El Jutjat de Primera Instància número 13 de València va estimar el passat 8 de juliol la demanda de paternitat de Javier Sánchez Santos contra Julio Iglesias i, amb això, va reconéixer que el cantant és el seu pare biològic.

Per a aconseguir la seua resolució, el magistrat va tindre en compte tant la negativa del cantant a sotmetre's a la prova d'ADN, com la coincidència de la mare del demandant i Iglesias en una sala de festes en les dates de la concepció i en l'"evidentíssima semblança física" que existeix entre ells, i que no creia que siga fruit de l'atzar.

El magistrat destacava que la prova biològica practicada en el procediment va concloure "excloent tota possibilitat de paternitat" de l'home que fins ara figurava documentalment com a pare de Sánchez, exparella de la mare. No obstant això, posava en relleu que Iglesias "s'ha negat a sotmetre's a la prova, sense que s'haja al·legat ni conste la concurrència de causa alguna justificadora d'una eventual impossibilitat o inconveniència de la seua realització".

ADN JULIO JOSÉ

En el procés, el jutge va rebutjar en declarar "il·lícita" la prova d'ADN obtinguda amb restes que un detectiu privat contractat per Javier Sánchez va obtindre d'un termo d'un dels fills de Julio Iglesias, Julio José. Aquesta prova, segons defensava la representació de Sánchez, indica que aquest i Sánchez serien germans en un percentatge pròxim al 97 per cent.

Segons el parer del jutge, aquesta prova resultava "mancada de qualsevol rellevància i valor jurídic i probatori" i, per a això, es va basar en què es va recollir el termo de Julio José sense coneixement d'aquest, en el que el magistrat va considerar una vulneració de drets fonamentals, a la privacitat i identitat.

Destacats