Intervingudes 27 pintures falses de Goya i Benlliure i detingudes set persones per delicte continuat d'estafa

Guardar

La Policia de la Generalitat intervé pintures falses
La Policia de la Generalitat intervé pintures falses

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut a Castelló diverses obres pictòriques falses de Goya i Benlliure en una operació que ha conclòs amb la detenció de set persones acusades de delicte continuat d'estafa. En total, s'han confiscat 27 pintures que es comercialitzaven en internet per un valor d'1,2 milions d'euros.

De les 27 obres, 18 han sigut acreditades com a falses. Dues de les nou restants són làmines autèntiques, altres quatre són obres decoratives sense valor i de les altres tres no s'ha pogut determinar la seua falsedat, segons ha detallat la Generalitat en un comunicat.

Les obres falsificades copiaven estils de pintors de reconegut prestigi com Francisco de Goya, José Benlliure, Nicolás Falcó, Cecilio Pla, Lucas Villaamil, Benjamí Palència, López Mezquita, Puig Roda i Gillis Glaesz Hondecoeter. El llenç que aconseguia el major valor de venda és 'La inmaculada', de Francisco de Goya, que s'oferia al públic per 900.000 euros.

Els acusats enganyaven els inversors acompanyant les obres amb falsos certificats d'autenticitat. L'obra que va destapar l'estafa va ser 'La adoración de los Reyes Magos', de Nicolás Falcó, que va ser comprada davant notari per 18.000 euros. En posar-la en el mercat legal de compravenda d'art per 45.000 euros es va detectar la falsificació.

La Unitat de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat va realitzar les investigacions a l'entorn de la persona afectada fins a arribar a l'estafador i la seua xarxa de falsificació, que tenia més de 30 obres a la venda per internet.

MÈTODES "MOLT POC ELABORATS"

D'aquesta manera, va poder intervenir un total de 27 pintures valorades en 1,2 milions d'euros i falsificades amb mètodes molt poc elaborats com col·locar una xicoteta peça de paper damunt de la signatura per a canviar-la per una altra, reutilitzar els llenços per les dues cares, imitar la tècnica del escrostonat cremant el llenç amb un bufador o, fins i tot, imitar una obra que es troba exposada al públic actualment en el Museu Bernat de Barcelona.

Per a acreditar l'autenticitat o no de les obres, la Policia de la Generalitat ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), el Museu de Belles Arts de València i del director del Museu Benlliure de València.

Dels set acusats per delicte continuat d'estafa, sis han sigut condemnats pel Jutjat penal número 3 de Castelló. D'ells, tres a deu mesos de presó, altres tres a tres mesos i un ha sigut absolt.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha posat en valor aquesta nova actuació del Grup de Patrimoni de la Policia Nacional Adscrita a la Generalitat que, "amb la seua investigació i treball, ha aconseguit desactivar una nova xarxa il·legal de compravenda d'art i la presència d'una vintena d'obres en el mercat negre".

Destacats