Fulgencio destaca que el dispositiu de seguretat està funcionant encara que és "inevitable" que hi haja alguna tensió

Guardar

fotonoticia_20191009195336_1920
fotonoticia_20191009195336_1920

El delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha assegurat aquest dimecres que el dispositiu de seguretat establit per les Forces i Cossos de Seguretat per la celebració del 9 d'Octubre està funcionant "correctament", si bé ha reconegut que és "inevitable" que es produïsquen alguns moments de tensió entre participants en les diferents marxes.

Fulgencio, que no ha proporcionat xifres del dispositiu establit, ha apuntat que és "una mica menor" que altres anys --en 2017 va haver-hi incidents per part de persones d'ultradreta i una forta tensió que va obligar la Policia a intervindre--.

"Hem aprés de les qüestions que tendíem que millorar", ha dit el delegat en declaracions als mitjans en la Plaça de Sant Agustí de València, centre de la ciutat des del qual parteixen les tres manifestacions de la vesprada del dimecres.

El delegat ha confirmat que a les 19.00 hores no s'havia registrat cap detenció i sí registres habituals a persones que estaven actuant "de manera sospitosa" i a les quals se'ls han confiscat objectes pel que seran denunciats.

"Es tracta que tothom pot expressar allò que sent de la seua idea de país, de comunitat, de regne, com cadascun el vulga definir", ha recalcat el delegat, qui ha posat l'accent que el 9 d'Octubre "siga la festivitat de tots els valencians" i per a això les Forces i Cossos de Seguretat "actuen garantint el dret a manifestar-se i expressar el que consideren però d'una forma ordenada, sense entrar en controvèrsies que no permeten que els carrers de València siguen el dia de celebració que tots volem".

Així, ha apuntat que és "inevitable" que hi haja moments tibants perquè "cal deixar que la gent circule, i que confluïsquen grups diferents que no s'han integrat en els seus propis grups".

Sobre la xifra d'efectius, ha ressaltat que pretenen "proporcionar a cada esdeveniment el número que considerem necessari" i, de fet, "hi ha menys que l'any passat". Així mateix, creu que, d'acord amb el que aprenguen en aquesta jornada, pot ser que en 2020 hi haja menys agents que enguany perquè "no es tracta de portar policies de fora innecessàriament" si no de tractar de garantir que actes festius i manifestacions dels diferents grups "es desenvolupen amb normalitat".

Fulgencio ha destacat el treball "ingent" del subdelegat a la província de València, José Roberto González Cachorro, "perquè els actes foren ordenats i cadascun poguera expressar-se". Com a exemple, ha citat que aquesta mateixa vesprada ERPV ha demanat integrar-se en una de les manifestacions i li ho han facilitat.

"Sempre que la gent use el seu dret de manera que no altere el desenvolupament festiu de la celebració, el Govern d'Espanya no tindrà cap problema en això", ha conclòs.

En aquest 9 d'Octubre, Delegació de Govern havia rebut comunicació per a tres marxes: l'Associació Regne de València Gais i Lesbianes, Transexuals i Bisexuals; la de la Comissió 9 d'Octubre; la de Coordinadora Obrera Sindical (COS) i una concentració contra la tauromàquia enfront de les set manifestacions convocades en 2018. Delegació va decidir retardar en mitja hora l'eixida de la de COS per a evitar que coincidiren en el mateix punt marxes d'ideologies de diferent signe.

Destacats