El SEPRONA ha realitzat durant 2016 més de 12.400 actuacions contra el maltractament animal

Guardar

mascotas-seprona
mascotas-seprona

El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) ha realitzat durant 2016 més de 12.400 actuacions contra el maltractament animal. La majoria dels animals afectats són gossos, encara que les actuacions també s'estenen a altres animals com a cavalls, galls, rèptils, vaques i ovelles, entre altres.

Els agents han constatat la comissió de 783 infraccions penals de maltractamen d'animals domèstics que han suposat la detenció o recerca de 490 persones.

Pel que fa a infraccions administratives a la normativa d'animals domèstics, el nombre de denúncies ascendeix a 11.729, relacionades amb el benestar animal, la falta d'idoneïtat dels allotjaments, la higiene animal, el transport inadequat i els registres documentals i sanitaris.

Els delictes de maltractament o abandó d'animals domèstics tenen estipulades penes que poden arribar fins als 18 mesos de presó en el primer cas i una multa de 6 mesos i inhabilitació en el cas d'abandó.

Operacions rellevants

Entre les operacions més rellevants realitzades durant el passat any pel SEPRONA destaquen:

-"Operació PUGNATOR", desenvolupada a Astúries i Cantàbria contra les baralles de galls, que va finalitzar amb més de 200 animals intervinguts i 17 persones detingudes o imputades.

-"Operació EARS", duta a terme en la província de Huelva contra el maltractament animal per amputacions d'orelles i cues a gossos de caça, que va culminar amb 32 persones detingudes o imputades, entre les quals es trobaven caçadors i veterinaris.

-"Operació CHIRA", realitzada en la província de Saragossa, per maltractament animal, falsedat documental i estafa, que es va saldar amb 182 gossos intervinguts procedents d'Europa de l'Est, 46 cadàvers de cadells recuperats i 5 persones entre detingudes i imputades.

-"Operació REINALDUS", desenvolupada en la província d'Osca, amb la intervenció de 16 gossos criats i entrenats per a baralles.

-"Operació PAKIRRI" duta a terme a Guadalajara, que va finalitzar amb la detenció d'una persona per l'apunyalament repetit d'una vaca domèstica fins a la seua mort. La recerca va començar arran d'un vídeo publicat en la xarxa.

-"Operació TRIBET", realitzada en la província de Màlaga, per maltractament animal i diferents irregularitats en la gestió dels animals dutes a terme per una protectora d'animals. Va culminar amb la detenció o imputació de 17 persones.

-"Operació PICAR", desenvolupada en la província de Jaén, per morts de cavalls per al cobrament fraudulent d'indemnitzacions.

- Operació contra les baralles il·legals de galls realitzada a València, la recerca dels quals es va saldar amb 28 persones detingudes o investigades i la recuperació de 59 galls de baralla, 11 d'ells amb ferides greus.

Sentencia "Parc Animal"

Recentment s'ha fet pública la sentència del Jutjat penal Nº 14 de Malaga per la qual es condemna, per delictes continuats de maltractament d'animals domèstics, als responsables d'un centre de recollida d'animals abandonats de Torremolinos. Després de la recerca del SEPRONA, es va demostrar que els mateixos es dedicaven al sacrifici indiscriminat d'animals per motivacions econòmiques, sense control veterinari i sabent el sofriment que infligien.

Campaña "Jo si puc explicar-ho"

El passat mes de juliol la Direcció general de la Guàrdia Civil va engegar la campanya #yosipuedocontarlo contra el maltractament i abandó d'animals domèstics, amb l'objectiu de conscienciar als ciutadans en la protecció i benestar dels animals de companyia i denunciar les conductes contràries de les quals tinguen coneixement.

Aquesta campanya ha sigut divulgada a través dels canals oficials de la Guàrdia Civil en les diferents xarxes socials i han sigut nombrosos els mitjans de comunicació social que s'han fet ressò d'aquesta iniciativa, que ha tingut a més gran acceptació entra la ciutadania.

Importància de la col·laboració ciutadana

Diàriament el SEPRONA rep nombroses informacions dels ciutadans, a través de correu electrònic o trucades telefòniques, posant en coneixement situacions que afecten els animals i a altres àmbits de temàtica mediambiental. En aquest sentit és imprescindible ressaltar la necessitat de seguir comptant amb la col·laboració ciutadana per a poder solucionar amb celeritat aquest tipus de problemàtica.

Destacats