Denuncien gats morts i ferits per armes de foc "a plena llum del dia" a La Canyada de Paterna

Guardar

gato_heridos
gato_heridos

L'associació Gats denúncia nombrosos casos de gats morts i ferits per armes de foc a La Canyada de Paterna (València) "a plena llum del dia i en una zona residencial amb molts xiquets, la qual cosa amenaça la seguretat de tots els veïns".

L'últim va tindre lloc dissabte passat, 30 de març, quan "Colla va ser disparada en ple centre de La Canyada i a plena llum del dia". Aquesta xicoteta gata va ser adoptada al costat de la seua germana fa un any, totes dues "castrades i vacunades", i viu en una casa amb xiquets de tres, cinc i set anys.

Aquests suposats episodis de maltractament animal es produeixen per part de "diversos franctiradors" i afecten "sobretot els gats de carrer i també als de moltes famílies", una situació "alarmant i molt preocupant" que es remunta a 2017, adverteix l'organització en un comunicat.

Els trets van "des de simples perdigons a bales d'alt calibre", armes de foc que Gats recorda que precisen de llicència i registre i no es pot utilitzar en una zona residencial habitada". En aquest barri resideixen "molts veïns amants dels animals, quasi tots amb gossos o gats".

Segons Gats, les agressions tenen lloc "en tot el territori, d'una punta a una altra", per la qual cosa creu que no és un únic franctirador: "A vegades els veïns sospiten qui pot ser l'autor dels trets, però prefereixen no denunciar per por, ja que es tracta d'algú viu sempre porta a porta amb algú. I els intimida la gent en possessió d'armes que no tenen empara d'usar-les".

Davant aquesta situació, els residents de la zona "temen que algun dia puga passar una vertadera desgràcia, perquè ja no és sol un gat, podria ser un xiquet que juga al carrer o un ciclista que passa o qualsevol".

Després de l'últim cas, Gats demana col·laboració als veïns a través de xarxes socials per a donar amb els autors de les agressions, mentre que a l'Ajuntament de Paterna i a l'empresa municipal Gespa els insta a dur a terme un treball de conscienciació, educació, informació i sensibilització "fins ara inexistent".

"Hi ha molts gats als carrers perquè l'Ajuntament no ha fet res durant molts anys. Només a l'octubre de 2017 vam veure una clara aposta a millorar la convivència entre veïns i gats amb la posada en marxa del CES (captura, esterilització i solta) de Paterna per a controlar la població dels nostres veïns felins", afirma l'organització.

500 GATS CASTRATS DES DE 2017

Des d'octubre de 2017, calcula que entre voluntaris i veïns han aconseguit castrar a uns 500 felins, alguna cosa que "es nota perquè la convivència en molts punts ha millorat". A ells se sumen els gats dòcils entregats en adopció i el treball en paral·lel de la protectora de Modepran. "Ara a qui li toca fer uns passos més és a l'Ajuntament, però no amb gateres", reivindica.

No obstant això, alerta que "no és suficient" amb aquesta tasca de control que duen a terme associacions i veïns voluntaris i que és necessari "un CES continu i constant sense interrupcions al llarg de les pròximes dècades". També aposta per punts d'alimentació segurs, "protegits de la intempèrie" i accessibles només a una persona autoritzada.

Gats reitera la seua petició d'un espai en el qual els gats ferals que no poden valdre's per si mateixos puguen viure amb seguretat i sota supervisió en condicions de llibertat vigilada, per al que veu necessari que associacions i Ajuntament s'asseguen i estudien periòdicament "una realitat que comença res més xafar el carrer".

I es pregunta: "Per què hi ha tants gats? La causa està sobretot en la tinença irresponsable per part de moltes famílies que mai castren i l'elevada taxa d'abandó", per a recordar que "els gats ferals són lliures i viuen en xicotets grups socials amb llaços afectius entre ells; són un veí més, i si els cuidem són el millor que pot passar en una zona rural".

Destacats