Aquest dilluns entren en funcionament els tres jutjats Covid, que resoldran una mitjana de 700 assumptes al mes

Guardar

ciudad justicia
ciudad justicia

Demà entraran en funcionament els tres jutjats Covid, un en cada capital de província, que està previst que resolguen uns 700 assumptes al mes. Aquests nous òrgans judicials es posen en marxa per a "alleujar" la càrrega de treball provocada per la suspensió dels terminis processals causada per la declaració de l'estat d'alarma la passada primavera.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha indicat sobre aquest tema que a les províncies de València i Alacant la jurisdicció més afectada per la suspensió dels terminis processals ha estat la del Mercantil, mentre que a Castelló ha estat la social.

Per aquest motiu s'ha creat el jutjat del Mercantil número 5 a València mentre que a Alacant el seu bessó serà el número 4. En el cas de Castelló, el nou òrgan judicial és el número 5 social.

"Tant a València com a Castelló hem pogut situar aquests jutjats en espais a l'interior de les seues respectives ciutats de la Justícia, mentre que a Alacant s'ha recorregut al lloguer d'un local pròxim al Palau de Benalúa", ha assenyalat Bravo.

Els jutjats de València i Alacant comptaran amb una plantilla de quatre gestors, cinc tramitadores i un auxili judicial per a assistir a cada jutge i lletrat de l'Administració de Justícia. A Castelló s'ha disposat una dotació de personal de dos gestors, quatre tramitadores i un auxili judicial.

En total, el reforç el compondran 33 professionals entre els tres jutjats i ha suposat una inversió de 850.000 euros per part de la Conselleria de Justícia, ha informat la Generalitat en un comunicat.

No obstant això, Bravo ha defensat que "malgrat aquests reforços que alleujaran la càrrega de treball, continua sent necessari que es pose en marxa el Pla Reactiva Justícia Covid 2021 que, des de la Conselleria de Justícia, hem proposat a la Sala de Govern del Tribunal Superior, al Consell General del Poder Judicial i al Ministeri de Justícia i que compta ja amb el suport unànime dels col·legis d'advocats, procuradors i graduats socials de tota la Comunitat Valenciana".

Aquest pla preveu el desplegament de 18 jutges de reforç, nou lletrats de l'Administració de Justícia i 41 funcionaris que se sumarien a aquests jutjats Covid per a potenciar les jurisdiccions Civil i Social a València i Alacant i la Mercantil a Castelló.

D'aquesta manera, València comptaria amb deu jutges de reforç, cinc lletrats de l'Administració de Justícia i 22 funcionaris. Per part seua, Alacant tindria set jutges, quatre lletrats i 16 funcionaris mentre que per a Castelló es disposaria d'un jutge, un lletrat i tres funcionaris.

La Generalitat està disposada a aportar 2,2 milions d'euros, de manera que es podrien resoldre al voltant de 10.600 assumptes cada semestre entre les tres províncies. S'estima que els jutjats del Mercantil resoldran una mitjana de 300 casos al mes cadascun, mentre que el jutjat social de Castelló podrà fer el mateix amb uns 100 assumptes mensuals.

Amb aquesta iniciativa es pretén "reagendar" el calendari judicial perquè, ha alertat Bravo, "ara mateix s'estan realitzant assenyalaments de judicis per a finals de l'any 2022 i si no es posa remei els terminis d'espera d'un servei essencial com és la Justícia seran completament inacceptables".

Arxivat a:

Destacats