I arribà 2021. El soterrament de les vies ferroviàries de València hauria de començar enguany

Els Pressupostos Generals de l’Estat inclouen una inversió de 52,8 milions d’euros per a la reactivació del soterrament de les vies ferroviàries

Guardar

Vista aèria del Parc Central de València i les vies ferroviàries que separen la ciutat
Vista aèria del Parc Central de València i les vies ferroviàries que separen la ciutat

El Parc Central de València, eixe gran pulmó que ja compta amb més d'11 hectàrees de zones verdes, està pendent que arranquen les obres que concloguen una de les parts essencials d'aquest projecte: el soterrament de les vies, que no només cosiran la ciutat de València, sinó que permetrà millorar les connexions ferroviàries de la ciutat i impulsar el corredor mediterrani. Un projecte que també incorpora la construcció d'una nova estació ferroviària i el túnel passant.

Així, segons l'acord de cooperació, que es va aconseguir amb la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Foment, la Societat Parc Central, Renfe, Adif, i Adif Alta Velocitat, al llarg d'aquest 2021 haurien de començar les obres del Canal d'Accés, que permetrà el soterrament de les vies des del Bulevard Sud fins al pont de Giorgeta, així com la realització de l'Avinguda de García Lorca. Una obra de gran envergadura que es preveu que finalitze l'any 2025.

D'acord amb el cronograma establit, en un segon termini, seria el torn de la nova estació ferroviària i el túnel passant. Sens dubte, un projecte ambiciós que permetrà l'entrada i eixida de trens de rodalia, llarg recorregut i alta velocitat a València capital, però que, a més, eliminarà, definitivament, la barrera arquitectònica que suposen les vies, i que segreguen a dos barris sencers.

Respecte a les condicions econòmiques, l'acord estableix que el Govern Central realitzarà una aportació del 50%, mentre que la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València aportaran el 25% respectivament. Així mateix, també s'inclou la condició que la construcció tant del túnel passant, com de l'estació central, seran a càrrec del Ministeri de Foment, d'Adif i d'Adif Alta Velocitat.

De moment, els Pressupostos Generals de l'Estat inclouen una inversió de 52,8 milions d'euros per a la reactivació del soterrament de les vies ferroviàries. Aquesta quantitat correspon a inversions d'Adif per a convertir en subterrani el Canal d'Accés. Per part seua, l'Ajuntament i Generalitat treballen conjuntament perquè la seua aportació siga sufragada íntegrament a través del Fons Europeu de Recuperació.

El Parc Central, entre els jardins més innovadors del món

Mentrestant, el Parc Central continua collint èxits. De fet, és un dels onze finalistes al premi Rosa Barba de l'onzena Biennal de Paisatgisme de Barcelona, un dels certàmens més prestigiosos. El de València competeix amb jardins de tot el món, entre ells el de Xangai, Lisboa, Medellín, Brooklyn o Bangkok.

El jurat del premi ha valorat que el Parc Central "és un dels projectes urbans i d'infraestructura més importants de la ciutat", i ha valorat la utilització de l'aigua com a eix vertebrador de tot el jardí. Guanye o no, aquesta nominació farà que el Parc Central de València figure en el catàleg de la Biennal de Paisatgisme de Barcelona com un dels jardins més innovadors del món.

No obstant això, no és l'únic jardí de la ciutat que ha optat a aquest lloc. I és que el jardí de la plaça d'Amparo Arce del barri de Benimaclet també es troba entre els jardins que han concorregut al premi.

Destacats