Ximo Puig demana un gran pacte per l'Educació que responga als desafiaments pedagògics de la digitalització i el multilingüisme

El president de la Generalitat ha participat, al costat de la ministra d'Educació i Formació Professional, en l'obertura de la XII Cimera Internacional sobre la Professió Docent

Guardar

El president de la Generalitat Ximo Puig i la ministra d'Educació Pilar Alegría en la l'obertura XII Cimera Internacional de la Professió Docent
El president de la Generalitat Ximo Puig i la ministra d'Educació Pilar Alegría en la l'obertura XII Cimera Internacional de la Professió Docent

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat un gran pacte per l'Educació que permeta respondre, amb una mirada duradora, als desafiaments pedagògics de la societat, entre els quals ha situat la digitalització i el multilingüisme.

El responsable del Consell s'ha pronunciat així durant la seua intervenció en l'obertura XII Cimera Internacional de la Professió Docent (ISTP), en la qual participa també la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, al costat de ministres de Dinamarca, Estònia, Lituània, Macedònia del Nord, Singapur, Suècia i el Regne Unit, i caps i caps de delegació de Suïssa, República Txeca, Portugal, Hongria i els EUA.

Puig ha manifestat que aquest congrés és un "bon punt de partida" per a un projecte educatiu de caràcter global, i en aquest context ha assenyalat que "urgeix un gran esforç educatiu per a capacitar tecnològicament" a les joves generacions i ha insistit en la necessitat que "totes les societats confluïsquen en pactes duradors per la qualitat educativa".

Ximo Puig ha defensat que l'Educació "obri la porta a totes les possibilitats de progrés", com a ascensor social que permet revertir desigualtats, assegurar les millors oportunitats i garantir la justícia social, però a més "tanca el passe als perills del segle XXI", com a "millor dic contra el populisme i l'antidemocràcia". "És una pedrera de persones lliures i crítiques", ha dit.

Cinc assignatures pendents

Ximo Puig ha assenyalat també que, davant la dècada d'oportunitats que s'obri en l'actualitat, l'Educació afronta els seus propis reptes "amb cinc assignatures pendents que cal abordar". Com ha enumerat, "la primera i principal" és "garantir una educació universal", i referent a això ha subratllat que "cada dia que passa sense educació universal és un fracàs per a la societat global".

"La segona assignatura és consolidar una educació que vertebre les necessitats de tots els territoris", tant en les grans ciutats com en les zones rurals, ha continuat el president, que ha situat el tercer repte en la necessitat de "reforçar la docència multilingüe", amb especial atenció a les llengües pròpies, perquè, tal com ha emfatitzat, està demostrat que "augmenta la consciència lingüística i la destresa per a aprendre". "Que el soroll interessat o la productivitat mal entesa no distorsionen un fet: amb cada llengua que defensem, estem preservant tot un univers", ha indicat.

Així mateix, ha remarcat que la quarta assignatura pendent és "cosir les possibles bretxes entre l'oferta educativa i les necessitats dels sectors productius". "Estem avançant, especialment amb l'FP, però cal persistir en aqueixa via", ha indicat Puig.

Finalment, ha manifestat que la cinquena assignatura pendent és la digitalització de la docència. "La pandèmia va ser un catalitzador decisiu per a activar i accelerar aquest procés; ara hem d'aprofitar aqueix pòsit per a consolidar els avanços educatius i explotar tota la seua potencialitat", ha afegit.

El president ha afirmat també que és "un honor" l'elecció de València per a celebrar un cim que possibilita l'intercanvi d'experiències educatives d'èxit a través de ponents nacionals i internacionals. I ha manifestat que la Generalitat estarà molt atenta a les conclusions d'una cita que permetrà escoltar models que estan a l'avantguarda.

El congrés compta també amb l'assistència de representants de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i, en concret, del seu secretari general, Mathias Cormann, així com del director d'Educació i Habilitats, Andreas Schleicher.

Arxivat a:

Destacats