Un homenatge recorda a Manuel Broseta en el 30 aniversari del seu assassinat

Guardar

Ximo Puig i Pablo Broseta
Ximo Puig i Pablo Broseta

La ciutat de València ha acollit aquest dissabte un sentit homenatge al professor Manuel Broseta amb motiu del 30 aniversari del seu assassinat a les mans d'ETA i ha reivindicat "memòria, justícia i reconeixement" per al polític i la resta de víctimes de la banda terrorista.

L'acte, amb una ofrena floral com a reconeixement al jurista valencià, ha tingut lloc en l'avinguda Blasco Ibáñez, la mateixa on el 15 de gener de 1992 Manuel Broseta va patir el tret que va acabar amb la seua vida.

En aquest enclavament, i al costat del monòlit que recorda al professor, un dels seus fills, Pablo Broseta, ha assegurat que el seu pare "se sentirà profundament orgullós que ho considerem un més d'eixes 864 persones que van pagar amb la seua vida en pro de la democràcia". A més, ha recordat a les víctimes que van haver de reinventar-se. "Quant intel·lecte, valor i patriotisme ha perdut aquesta societat", ha lamentat.

Pablo Broseta ha afirmat que, com a societat, "tenim l'obligació de vetlar per la dignitat del seu llegat i compartir amb els més joves l'aportació de tots aquests homes i dones que van contribuir a la democràcia", i ha demanat "memòria, justícia i reconeixement" per a tots ells.

Així mateix, ha manifestat que probablement el desenvolupament de l'Estat Autonòmic "potser no sempre ha evolucionat en la mesura en la qual els seus precursors tenien al cap i en la seua filosofia".

L'homenatge ha congregat, a més de família i amics, al president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de la Fundació Manuel Broseta, Vicente Garrido, i altres autoritats institucionals com la delegada del Govern, Gloria Calero; el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón; i el de la Diputació de València, Toni Gaspar.

"INTENT DESESPERAT D'ACABAR AMB LA DEMOCRÀCIA"

Ximo Puig ha subratllat que "ningú pot canviar el relat de la història i, en aquesta història, va haver-hi molts que van treballar de manera ferma per la democràcia". En aquesta línia, ha declarat que ETA va ser "un intent desesperat per acabar amb la democràcia, no hi ha relat possible que dignifique cap de les seues etapes". "ETA va fer més contra la democràcia, que contra el franquisme", ha afirmat.

Enguany també se celebra el 40 de l'Estatut d'Autonomia que, segons Puig, "ha significat al costat de la Constitució, els millors anys de la història de la Comunitat i d'Espanya". En aquest sentit, ha subratllat que gràcies a persones com Broseta s'ha produït l'"acostament" a la institucionalitat, "que ha permés els avanços als quals tots hem contribuït".

"Ningú pot dubtar del que ha significat i significa l'esforç d'aquells que van fer possible la democràcia", ha indicat Puig, al mateix temps que ha afegit que en democràcia "no hi ha res més important que la convivència i el respecte", i això és al que "ha d'aspirar qualsevol societat".

A més, el president ha destacat que l'esperit de Broseta representa "una de les millors pàgines d'aquesta enorme terra i sempre, eixa pàgina que va escriure Broseta, estarà entre nosaltres". "L'oblit només es produeix quan no hi ha record", ha ressaltat.

Per part seua, el president de la Fundació Manuel Broseta, Vicente Garrido, ha declarat que "ETA no mata amb armes, però ens sentim agredits per la descaradura, la fatxenderia i el menyspreu que mostren a les seues víctimes i cap a un poble que ha patit durant tants anys les conseqüències del seu repulsiu procedir".

Destacats