Suïcidi, trastorns alimentaris, ansietat laboral o estrés, problemes més citats en l'enquesta sobre salut mental

Prop de 3.300 persones participen en la consulta promoguda per la Generalitat i revelen la demanda de major rapidesa i atenció

Guardar

Prop de 3.300 persones participen en l'enquesta sobre salut mental promoguda per la Generalitat Valenciana
Prop de 3.300 persones participen en l'enquesta sobre salut mental promoguda per la Generalitat Valenciana

Un total de 3.287 persones han participat en l'enquesta sobre salut mental promoguda per la Generalitat Valenciana, que reflecteix que la principal demanda de la ciutadania és que existisca una major rapidesa i una millor atenció en salut mental, seguida que hi haja més sistemes de prevenció. El suïcidi, els trastorns alimentaris, ansietat laboral, estrés, autisme o l'addicció al joc són els problemes més nomenats.

La consulta realitzada pel comité de persones expertes del Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives s'ha realitzat durant les primeres setmanes de gener, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés, ha indicat que l'enquesta ha permés recaptar més de mig miler de comentaris que seran tinguts en compte en la Convenció sobre Salut Mental que se celebrarà en els pròxims mesos, i ha agraït aquesta "gran" participació.

Tabarés ha destacat que la preocupació "fonamental" de la ciutadania "és rebre una atenció de qualitat i al més prompte possible, i que hi haja un nombre suficient de professionals des d'una perspectiva multidisciplinària el més pròxim a ells". Així mateix, s'ha referit a les mostres d'interés per conéixer com s'atén persones amb problemes d'addicció a les drogues, a les pantalles, persones amb conductes suïcides o trastorns alimentaris.

La consulta ha permés concretar alguns aspectes que seran abordats en la convenció ciutadana com és el cas dels suïcidis, els trastorns de conducta alimentària, el trastorn límit de la personalitat, l'addicció al joc, la síndrome d'asperger, l'autisme, així com l'estrés i l'ansietat vinculats a la vida laboral.

LLISTA D'ESPERA

Una altra preocupació és la llista d'espera existent i la falta d'atenció continuada. A més, sol·liciten ajudes per a recórrer a l'atenció privada i evitar la desigualtat en l'atenció generada quan no es disposa de recursos econòmics suficients.

Entre les demandes dels enquestats també s'han registrat actuacions de promoció i prevenció com a formació en l'àmbit educatiu dirigida a xiquets i adolescents així com orientació i acompanyament als familiars dels pacients.

D'altra banda, a través de la consulta, s'han recaptat propostes per a la millora de la situació i els drets de les persones amb malalties mentals, entre les quals s'inclou donar visibilitat i trencar l'estigmatització, així com promocionar la seua integració laboral i social.

Finalment, l'enquesta constata una "preocupació generalitzada" pels efectes en la salut mental en la infància i l'adolescència de l'ús excessiu de pantalles, xarxes socials o jocs per internet, deixant de costat els estudis o les relacions socials presencials.

Segons Tabarés, "es tracta d'un assumpte que apareix com un dels problemes que comença a sorgir entre els més joves enfront del qual caldrà estar atents i actuar de manera clara".

PLA DE XOC

El comissionat ha indicat que la Generalitat ha dissenyat un pla de xoc en salut mental per a xiquets, adolescents i joves amb la incorporació de 69 professionals a partir del mes de març. La contractació d'aquests professionals permetrà constituir tres equips d'intervenció comunitària a les cases i en els centres educatius per a resoldre problemes en aquest grup de població, així com la posada en marxa de tres hospitals de dia per a xiquets. Aquest personal es veurà reforçat amb altres 50 professionals que seran contractats durant 2022 per a l'atenció a la salut mental.

D'altra banda, Tabarés ha fet referència a la posada en marxa de les 'Escoles promotores de salut', emmarcades en el Pla Ariadna, amb l'objectiu que s'intervinga "des del principi" en l'entorn educatiu i que els xiquets "reben les eines per a manejar l'estrés i la violència i evitar situacions dramàtiques".

Igualment, ha destacat que la Generalitat ha posat en marxa a través de Labora i la Conselleria de Sanitat la contractació d'agents de salut que s'incorporaran als equips d'intervenció comunitària per a acompanyar als pacients joves que debuten amb una malaltia mental greu.

CONVENCIÓ SOBRE SALUT MENTAL

Les diferents qüestions plantejades en l'enquesta seran abordades durant la Convenció sobre Salut Mental en la qual participaran 70 ciutadans residents en la Comunitat Valenciana i triats de manera aleatòria per sorteig entre persones majors de 15 anys, i que se celebrarà durant els primers mesos de 2022.

D'aquesta manera, es pretén disposar d'aportacions i recomanacions sobre l'atenció als problemes de salut mental, drogodependències i conductes addictives, que seran traslladades als grups polítics i experts perquè siguen tingudes en compte en l'elaboració d'un pla específic sobre salut mental.

La convenció ciutadana comptarà amb la intervenció d'un comité de persones expertes en diverses àrees (filosofia, literatura, sociologia, història, educació, clínica, etc.) amb caràcter consultiu, a més d'un comité de seguiment format per representants dels grups polítics parlamentaris de la Comunitat Valenciana, associacions de persones amb malaltia mental i familiars, agents socials (sindicats i empresariat), col·legis professionals i associacions científiques afins a la psiquiatria, que vetlaran pel seguiment del resultat del procés.

Arxivat a:

Destacats