La Comunitat Valenciana manté l'inici del curs escolar per al pròxim 10 de gener amb el 100% de la presencialitat

A més, han sol·licitat al Ministeri de Sanitat la necessitat de comptar abans que es reprenga l'activitat lectiva amb una actualització del protocol de gestió de casos COVID-19 a les aules

Guardar

Tornada a l'escola en un centre educatiu de Mislata
Tornada a l'escola en un centre educatiu de Mislata

Després de l'augment de casos de coronavirus que està deixant aquesta sisena ona per tot el territori, es posa damunt de la taula un dels assumptes més recurrents després d'un període de vacances: la tornada a l'escola. Aquest matí, s'ha celebrat la reunió conjunta per videoconferència del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, la Conferència Sectorial d'Educació i la Conferència General de Política Universitària, a la qual han assistit la consellera de Sanitat, Ana Barceló, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i la consellera d'Universitats, Carolina Pascual, amb l'objectiu d'analitzar la tornada o no presencial a les aules.

En principi, tant Sanitat, com les comunitats autònomes i la comunitat educativa apostaven per no retardar la tornada a l'escola, prevista per al 10 de gener. D'aquesta manera, en la reunió d'aquest dimarts, s'ha decidit que les classes es reprenguen amb total normalitat dilluns que ve amb el 100% de la presencialitat en totes les etapes educatives. I és que com ha quedat demostrat durant la pandèmia, els centres educatius han sigut espais segurs i de detecció de la COVID-19. De fet, tal com destaca el Govern, "les aules confinades en tot el país no arriben al 2%".

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha destacat que "la presencialitat és necessària, no només des del punt de vista pedagògic sinó també de la salut pública, ja que els centres educatius són espais segurs per a l'alumnat gràcies als protocols de prevenció i les campanyes de vacunació".

Així mateix, cal recordar que no només s'ha administrat la vacuna a l'alumnat d'entre 9 i 12 anys, sinó que el personal docent també ha rebut, durant les vacances de Nadal, la dosi de reforç. En aquest sentit, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha assenyalat que la setmana vinent es reprendrà la vacunació de la població escolar entre 5 i 8 anys així com els escolars entre 9 i 11 anys que no es van poder vacunar abans de Nadal. La consellera ha destacat que el percentatge de vacunació d'aquesta població a la Comunitat Valenciana és superior a la mitjana estatal, i ha recordat que durant aquesta setmana s'està immunitzant amb la dosi de reforç al personal educatiu que va rebre la doble pauta d'AstraZeneca.

Moment previ a la vacunació d'un xiquet
Moment previ a la vacunació d'un xiquet

Extremadura va ser la primera autonomia que va obrir el debat en avançar que sol·licitaria una reunió per a tractar el tema de la tornada a l'escola durant el passat Consell Interterritorial de Salut a fi d'acordar una estratègia comuna. A més, Castella i Lleó, Castella – la Manxa, Catalunya, Galícia o la Comunitat Valenciana han mostrat obertament la seua postura de no retardar el retorn a les aules.

Sens dubte, una posició que també és compartida pel Ministeri de Sanitat que ha recomanat, durant la reunió, que la tornada a l'escola es mantinga, de manera presencial, per al 10 de gener. Això sí, posant en marxa el protocol que ja es va acordar abans de l'inici del curs escolar 2021-2022, és a dir, ús obligatori de la mascareta, el manteniment dels grups bambolla des d'Infantil a 4t de Primària o la possibilitat de flexibilitzar la distància de seguretat d'1,5 metres a 1,2 metres en escenaris de baixa incidència.

La comunitat educativa dona suport a la volta a les aules

Tant l'alumnat, com pares, mares, professors i centres educatius estan en contra de retardar la volta a les classes després de Nadal. "Si s'està tornant a la normalitat laboral i s'estan vacunant ja a molts estudiants, no hi ha per què retardar la volta a les classes", ha assegurat la presidenta de la Confederació Estatal d'Associacions d'Estudiants (CANAE), Andrea Henry.

Per part seua, el sindicat docent STEPV ha exigit mesures en la represa de l'activitat lectiva, com que tots els centres educatius disposen, el 10 de gener, de tot el material anticovid; que es reforcen els protocols preventius; o que es tinga en compte l'evolució de la pandèmia per a decidir si s'obri o no en determinades localitats o centres educatius.

Així, els tres consellers han sol·licitat al Ministeri de Sanitat la necessitat de comptar abans que es reprenga l'activitat lectiva amb una actualització del protocol de gestió de casos COVID-19 a les aules adaptada a la situació actual de la pandèmia, al mateix temps que han agraït tant al professorat i la resta del personal dels centres educatius i universitaris, com a les famílies, a l'alumnat i al personal sanitari el gran treball que estan exercint perquè les aules siguen espais segurs gràcies al compliment dels protocols.

Les universitats també acorden una tornada presencial

Les conselleres d'Universitats, Carolina Pascual, i de Sanitat, Ana Barceló, han acordat amb les rectores i rectors de les universitats valencianes el retorn a les aules de manera presencial després de les vacances aplicant totes les mesures de seguretat, segons ha informat fonts de Generalitat.

A més, es mantindrà la coordinació entre les universitats de la Comunitat Valenciana i la Conselleria d'Universitats per a adoptar les decisions que, a cada moment, es consideren "més adequades per a oferir una docència de qualitat des de la màxima seguretat per a les persones, atenent en tot moment a la situació sanitària i avaluant les mesures adoptades en funció d'aquesta".

Destacats