La Generalitat posa en marxa la Convenció Ciutadana que establirà les bases del pla d'acció sobre salut mental

Aquest dissabte, 5 de març, se celebra la primera de les quatre sessions programades amb l'objectiu d'involucrar a la ciutadania en la presa de decisions sobre salut mental

Guardar

Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés
Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés

La Convenció Ciutadana sobre Salut Mental organitzada pel Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives arranca aquest dissabte, 5 de març, en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Es tracta d'un procés pioner en el qual participaran 70 ciutadans i ciutadanes seleccionades aleatòriament deliberaran per a arribar a propostes o recomanacions sobre com ha d'abordar-se la salut mental, drogodependències i conductes addictives, que seran traslladades als grups polítics i experts perquè siguen tingudes en compte en l'elaboració d'un pla específic sobre salut mental.

En la primera sessió de les quatre que se celebraran durant el mes de març també participaran persones expertes, familiars de persones malaltes, representants del món acadèmic, i especialistes de l'àmbit de la sanitat.

A més, la convenció ciutadana comptarà amb la intervenció d'un comité de persones expertes en diverses àrees (filosofia, literatura, sociologia, història, educació, clínica, etc.) amb caràcter consultiu, a més d'un comité de seguiment format per representants dels grups polítics parlamentaris de la Comunitat Valenciana, associacions de persones amb malaltia mental i familiars, agents socials (sindicats i empresariat), col·legis professionals i associacions científiques afins a la psiquiatria, que vetlaran pel seguiment del resultat del procés. La primera sessió es retransmetrà en streaming.

Perfil de participants

Els participants conformen una mostra descriptiva de la població de la Comunitat Valenciana. En concret el percentatge més gran de participants prové de la província de València, i més del 50% dels assistents són dones.

Quant al rang d'edat dels participants, destaca lleugerament la franja d'entre 40 i 60 anys, tenint el participant més jove 16 anys i el de major edat 75, la qual cosa indica l'interés intergeneracional existent. Respecte del nivell d'estudis, el perfil és variat des de la primera etapa de l'educació primària fins a l'educació superior.

Procés de selecció

El procés per a seleccionar als participants s'ha realitzat en tres fases. En la primera d'elles s'ha remés una invitació a 9.000 persones seleccionades mitjançant un mostreig sistemàtic ateses les variables nivell de renda, urbà/rural, edat, sexe, província i departament de salut de residència.

D'entre les persones convidades, un total de 458 van decidir inscriure's per a participar en la convenció, és a dir més del 5% del total, la qual cosa suposa haver superat el nivell mitjà de resposta en aquesta mena de processos, situat en el 2,5%. Amb aquesta resposta es pot concloure que existeix en la Comunitat Valenciana un interés potencial per abordar el tema de la salut mental.

Després de rebre les inscripcions, es va dur a terme un segon sorteig per part del servei tècnic d'assegurament sanitari de la Conselleria de Sanitat, per a poder seleccionar les 70 persones participants. En aquest sorteig també s'ha tingut en compte el sexe, el nivell d'estudis i els trams d'edat. A pesar que la dada provincial no s'ha tingut en compte, existeix una representació proporcional de les tres províncies.

Els participants que no han sigut seleccionats després del segon sorteig i la ciutadania que estiga interessada podran participar de manera en línia en el fòrum que s'habilitarà per a seguir les sessions en el següent enllaç: consultar ací. El fòrum serà gestionat per la professora Sacramento Pinazo, membre del comité d'experts i Rosa Bayarri, president de la confederació de salut mental de la Comunitat Valenciana i membre del comité de seguiment.

Arxivat a:

Destacats