Els metges de salut pública exigeixen control d'aforaments i de l'oci nocturn per a atallar la sisena ona

Adverteixen que Ómicron ocasiona una IA sense precedents que afecta greument a la convivència social, a l'economia i a la Sanitat

Guardar

Barra tancada per Covid
Barra tancada per Covid

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP) ha tornat a exigir aquest dimarts al Consell mesures per a disminuir els contactes socials en ambients tancats per a controlar una sisena ona que ha generat una incidència de casos "sense precedents" per no haver-les aplicat per Nadal. Entre elles, demana restriccions d'aforament a grans esdeveniments, a les reunions familiars massives, l'assistència controlada a locals tancats d'oci i limitacions d'horari en l'oci nocturn.

En aqueix sentit, adverteixen que "deixar a la seua lliure expansió la circulació del virus sense posar mesures preventives, esperant que tota la població s'immunitze de manera natural, va contra els principis de la Medicina de la Salut Pública".

Per això, reclamem a l'Administració Sanitària que intensifique en aquesta segona quinzena de gener les tres estratègies principals de mitigació de la Covid que han donat bons resultats: com són, a més d'aquestes mesures de control de contactes, la difusió de clars missatges d'educació sanitària perquè la població es protegisca adequadament i la vacunació intensiva i accelerada de tota la població i dels grups de risc.

Sobre aquest tema, recorden que el passat 24 de desembre ja van mostrar la seua "total disconformitat" per l'absència de mesures preventives i el resultat és una incidència "sense precedents, un augment molt preocupant de l'hospitalització i un desbordament dels serveis sanitaris, contra el qual ja han advertit els sindicats sanitaris i els col·legis professionals".

En aqueix sentit, assenyalen que la substitució quasi completa produïda en aquests últims dies de la variant Delta per la variant Ómicron, suposa, a més d'una major contagiositat i presència de brots en aquesta 6a ona epidèmica, provoca una major taxa de reinfeccions i un augment d'infeccions en vacunats, o situacions de "fuita a la vacuna" de la Covid.

Així, assenyalen que encara que no produïsca una major gravetat dels casos i la gran majoria de vacunats continuen estant protegits per a les formes greus de la Covid, ocasiona "tal incidència de casos lleus, que afecta greument la convivència social, a l'economia i als recursos sanitaris". A més, adverteixen que la xifra de casos realment greus --hospitalitzats, morts i Covid persistent-- "pot ser enorme si s'infecten alhora milions de persones en poques setmanes".

CONTAGIS PROGRESSIU, NO EN ONES SENSE CONTROL

Sobre aquest tema, argumenten que si fora "inevitable" que bona part de la població europea es contagie en els pròxims mesos, aquest contagi hauria de ser "almenys progressiu durant mesos, no en forma d'ones epidèmiques explosives i sense control".

De fet, recorden que les cinc ones epidèmiques anteriors han respost "bé" a la presa de mesures preventives comunitàries, la qual cosa ha reduït el seu pic màxim i ha permés una volta primerenca, en dues o tres setmanes, a la incidència a valors "assumibles".

Per contra, alerten que una prolongació de la sisena ona pandèmica durant mesos suposaria un absentisme desproporcionat dels casos lleus, un enorme mal per a la salut de la població pels casos hospitalitzats, els morts i les seqüeles de la Covid persistent i, finalment, una saturació de l'atenció Primària i hospitalària, que els professionals sanitaris "no poden suportar més".

Destacats