El 75,1% dels joves té por al futur post-COVID, segons últimes dades del CIS

Els joves són un dels sectors més afectats socialment i psicològicament per la pandèmia, tal com es veu reflectit en l'estudi 'Efectes i conseqüències del coronavirus (VI)'

Guardar

Joves aquest estiu vacunant-se contra la COVID-19
Joves aquest estiu vacunant-se contra la COVID-19

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat recentment 'Efectes i conseqüències del coronavirus (VI)', un nou estudi que recull com s'han sentit els espanyols i espanyoles en aquest últim trimestre de 2021 respecte a la situació actual de pandèmia. Entre els 2.642 enquestats, hi ha 169 joves d'entre 18 i 24 anys que han expressat la seua opinió sobre la vacunació, les seues sensacions durant el confinament i les seues perspectives de futur.

Moltes de les preguntes d'aquesta enquesta, realitzada entre el 14 i el 17 d'aquest mes, s'han centrat en la salut mental i la situació emocional de la societat. De les respostes que han donat els joves es pot extraure que aquests dos anys de pandèmia els estan afectant tant socialment com psicològicament a molts d'ells: un 75,1% dels joves d'entre 18 i 24 anys sent inquietud i temor davant el futur i un 66,9% té por de no recuperar l'estil de vida que portava abans de l'aparició del coronavirus. També afirmen haver sentit ansietat i preocupació en repetides ocasions.

Salut mental de la joventut valenciana

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el Consell Valencià de la Joventut (CVJ) ja van realitzar aquest últim any 'L'impacte de la COVID-19 i la 'nova normalitat' en la joventut valenciana', un estudi que també mostra com la pandèmia del coronavirus està alterant negativament en gran manera la salut mental dels valencians i valencianes més joves.

També a través d'enquestes, van dur a terme aquest estudi, que afirma que més de la meitat de la joventut valenciana (50,6%) va patir ansietat durant el confinament, i un 25,8% la continua patint hui dia a conseqüència de la 'nova normalitat'. Les causes principals d'aquest trastorn generalitzat eren les conseqüències socials i econòmiques que s'imaginaven tindria la crisi en la seua vida, la convivència i els problemes educatius derivats arran del confinament.

És especialment alarmant l'augment dels suïcidis entre la població jove, que va augmentar un 30% en el 2020 respecte al 2019, es va passar de 57 a 82. És per això que la Generalitat Valenciana ha desenvolupat un pla estructural dins del qual s'inclou la construcció d'una xarxa de deu hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, cinc equips d'intervenció comunitària i altres cinc d'alta complexitat, així com quatre llars-sala, amb un reforç de 270 professionals.

Aquest pla de xoc s'engloba dins del Pla Ariadna, una estratègia que s'està duent a terme des de la Generalitat Valenciana, i que pretén "facilitar el lliure projecte de vida i emancipació dels joves", tal com va anunciar el president de la Generalitat, Ximo Puig. En ell s'invertiran 1.786 milions d'euros, que provindran de la mateixa Generalitat i de fons europeus, i que aniran destinats a sis eixos: ocupació, educació i cultura, salut mental i esport, accés al lloguer, participació i inclusió en el medi rural i transport i mobilitat.

Criminalització dels joves

La joventut ha sigut el sector demogràfic més criminalitzat durant la pandèmia. Han estat patint constants retrets per part de població adulta, i sent acusats d'una suposada irresponsabilitat civil, la qual cosa també ha repercutit negativament en la seua salut mental. Han estat sotmesos a una gran pressió i han sigut tipificats com a imprudents, només perquè una minoria estava incomplint les normes.

De fet, les dades dels estudis del CIS i de l'IVAJ i CVJ demostren que els joves han complit. Segons 'Efectes i conseqüències del coronavirus (VI)', un 91,7% dels joves espanyols entre els 18 i els 24 anys estan vacunats. A més, a un 61,8% de la joventut valenciana el preocupa bastant o molt contagiar-se de covid, i a un 92% el preocupa bastant o molt que es contagie alguna persona del seu voltant.

Així mateix, en l'àmbit econòmic, també han sigut un dels sectors més afectats. Tal com es veu reflectit en 'L'impacte de la COVID-19 i la 'nova normalitat' en la joventut valenciana', un 22,2% de joves han deixat de ser independents econòmicament i un 12,2% han hagut de deixar l'habitatge on residien i tornar a la casa familiar. Quant a l'emancipació, un 41,1% veu poc probable poder independitzar-se a curt termini a causa de la situació econòmica.

Destacats