Una sola dosi de Pfizer o AstraZeneca pot reduir més del 80% de les hospitalitzacions de persones majors

Así lo ha confirmado un estudio de la agencia pública de salud de Inglaterra (PHE) a partir del análisis de la vacunación llevada a cabo en el Reino Unido

Guardar

vacunació foios
vacunació foios

Una sola dosi de les vacunes desenvolupades per les farmacèutiques Pfizer i AstraZeneca pot reduir més del 80% de les hospitalitzacions de persones majors de 80 anys, com així ho ha demostrat un estudi preliminar de l'agència pública de salut d'Anglaterra (PHE).

"Aquesta notícia és extremadament bona", ha manifestat el ministre britànic de Sanitat, Matt Hancock. A més, ha assegurat que les dades sobre l'efectivitat de la vacuna "ajuden a explicar per què les admissions de majors de 80 anys en UCI ha caigut a xifres d'un sol dígit" en les últimes setmanes al Regne Unit.

La investigació de la PHE examina l'estratègia de vacunació del govern britànic, que ha optat per retardar la segona dosi de tots dos fàrmacs a dotze setmanes, el triple del que recomanen els fabricants, ja que el que es buscava era accelerar la immunitat de grup i confiaven que la primera dosi per se garantia una certa protecció.

Hui dia, al Regne Unit s'han administrat 20,27 milions de dosis de la vacuna, mentre que són 815.816 persones les que han rebut ja les dues dosis.

L'administració d'una dosi en els majors de 70 anys redueix almenys un 60% l'aparició de símptomes i un 85% les defuncions

La investigació de la PHE encara no ha sigut revistada per una publicació científica, com així ho ha detallat el viceconseller metge per Anglaterra, Jonathan Van-Tam. No obstant això, les dades apunten al fet que les dues vacunes disponibles ara com ara al Regne Unit redueixen entorn d'un 60% l'aparició de símptomes de covid-19 entre majors de 70 anys. Així mateix, Van-Tam ha explicat que la vacuna de Pfizer podria mantindre l'efectivitat en els 35 dies posteriors a la primera injecció i la d'AstraZeneca l'augmentaria fins a un 70% després d'aquest termini.

Respecte a la mortalitat, l'agència de salut anglesa només compta amb les dades sobre Pfizer: s'ha reduït fins a un 85% el nombre de morts en persones majors de 70 anys que només han rebut una única dosi.

Aquestes dades, afirma el viceconseller metge britànic, "són un primer indici de com, si som pacients i donem temps al programa de vacunes perquè tinga tot el seu efecte, ens conduirà a un món molt diferent en els pròxims mesos". Certament, els països que han aplicat majoritàriament el principi de precaució amb aquestes vacunes, anticipen un canvi en l'estratègia de vacunació.

No obstant això, els professionals del país britànic estan estudiant l'evolució de la nova soca brasilera, de la qual s'han detectat sis casos al país, com així ho ha anunciat el ministre de Sanitat. Aquest cep conté variants que restarien efectivitat a les vacunes, per la qual cosa el ministre ha aclarit que els científics estan treballant a desenvolupar una tercera dosi per a frenar les noves mutacions.

En eixa línia, França va aprovar ahir dilluns l'ús d'AstraZeneca per a persones d'entre 65 i 75 anys amb altres patologies prèvies, sent el primer país de la Unió Europea a fer-ho. A més, tot apunta al fet que Alemanya podria seguir els passos del govern francés en els pròxims dies.

Arxivat a:

Destacats