Reducció del transport públic i possibles talls de carreteres a partir del dilluns

Ábalos, Grande-Marlaska, Illa i Robles informen de les mesures que entraran en funcionament després de la declaració de l'estat d'alarma

Guardar

renfe_cercanias
renfe_cercanias

El president del Govern, Pedro Sánchez, anunciava, ahir, les mesures que es duran a terme després de decretar l'estat d'alarma en tota Espanya per a frenar la propagació de la COVID-19. Unes accions que inclouen, entre altres, la limitació de la lliure circulació de persones o el tancament d'establiments d'oci, culturals, bars o restaurants, permetent l'obertura d'aquells locals de venda de productes d'alimentació, gasolineres, perruqueries o farmàcies, entre altres.

A partir d'eixe moment, l'autoritat de tot el territori serà el Govern d'Espanya i les decisions recauran en Margarita Robles, ministra de Defensa; Fernando Grande-Marlaska, ministre d'Interior; Salvador Illa, ministre de Sanitat; i José Luis Ábalos, ministre de Transport i Mobilitat. D'aquesta manera, aquesta nit, han comparegut per a detallar les mesures que es duran a terme en els diferents àmbits.

El ministre Ábalos ha cridat a la calma, i ha assenyalat que és imprescindible "desplaçar-se únicament quan siga necessari per a evitar el contagi". Així, en els pròxims dies, es durà a terme "una reducció dràstica de la mobilitat que afectarà la ciutadania". En aquest sentit, es redueix en un 50% el transport públic, permetent a les comunitats autònomes reduir o incrementar eixe percentatge en funció de l'evolució del coronavirus, excepte en el servei de Rodalia l'oferta de la qual serà major.

José Luis Ábalos, a més, ha assenyalat que Renfe reduirà en un terç la seua capacitat, amb l'objectiu de "garantir la distància mínima exigida entre passatgers". En definitiva, unes reduccions que suposaran "un 85% menys de places en el transport públic" que, per prevenció, seran desinfectats cada dia per a intentar véncer al virus. A aquesta mesura, se sumarà el possible tall de carreteres, que s'estudiarà demà.

Quant a Sanitat, Salvador Illa, ha posat a la disposició dels consellers i conselleres de cada comunitat autònoma totes les instal·lacions sanitàries privades, així com la llibertat d'habilitar espais sanitaris en locals públics o privats que complisquen els requisits. A més, es prorrogarà la contractació dels residents d'últim curs i se suspendrà les rotacions en curs perquè puguen a ajudar en aquelles àrees que més personal es necessite.

D'altra banda, i amb l'objectiu d'assegurar els subministraments necessaris en l'àmbit sanitari s'ha instat a totes les empreses, que disposen en estoc de productes necessaris com a màscares, ulleres, bates d'un sol ús, etc., a posar-ho en coneixement del Ministeri de Sanitat en un termini de 48 hores.

Margarita Robles, per la seua banda, ha posat a la disposició del Ministeri de Sanitat, tots els mitjans militars disponibles, com a hospitals, llits o els serveis de la farmàcia militar. Així mateix, ha anunciat que s'ha demanat la col·laboració de metges de reserva de les forces armades, "que no han dubtat a col·laborar" per a frenar aquesta pandèmia.

Finalment, el Ministeri d'Interior, Fernando Grande-Marlaska ha anunciat un reforç de la seguretat de les persones majors i de la protecció i prevenció de la salut de la ciutadania. A més, ha assenyalat que "s'han suspés les comunicacions ordinàries i els permisos d'eixida a les institucions penitenciàries, incrementant les comunicacions telefòniques" per a garantir a les persones preses aquest servei.

Arxivat a:

Destacats