Oltra: “Compromís és el fet diferencial que fa avançar en drets i dignitat a Alacant i a la Comunitat”

Proposa la gradual reducció de la jornada laboral fins a les 32 hores en 2025 amb ajudes de 20.000 euros per contractació

Guardar

oltra_alacant
oltra_alacant

La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assegurat hui que ha sigut la presència de Compromís en la Comunitat Valenciana "la que ha marcat el ritme" i ha impulsat unes accions polítiques impossibles de concebre sense aquesta presència. Compromís, ha remarcat, és el "fet diferencial que fa avançar en drets i dignitat" a la província d'Alacant i al conjunt de la Comunitat Valenciana.

Oltra, que s'ha pronunciat d'aquesta manera en el fòrum organitzat pel Diari Informació a Alacant, ha explicat que en Compromís "ens hem deixat la pell per a millorar la vida de les persones amb reformes de profunditat, arromangant-nos i afrontant els problemes". La candidata a la Presidència de la Generalitat ha afirmat que qui ve d'origen humil "no té més patrimoni que la seua paraula" i que prefereix "el compromís enfront de la promesa".

En la seua intervenció ha explicat que per a saber on anem, cal veure d'on venim i quines mesures s'han adoptat en el transcurs d'aquest recorregut. Així, ha recordat que Compromís es va situar en les Corts Valencianes al capdavant de la denúncia de la corrupció amb una valentia que posteriorment, "contra vent i enquestes", va ser decisiva per a desallotjar a la dreta del govern i la corrupció de les institucions.

Amb aqueixa valentia en aquests quatre anys, Compromís ha sigut el factor diferencial que ha fet que en aquesta Comunitat s'hagen dut a terme canvis "que ens han situat a l'avantguarda" d'Espanya en àmbits com la transparència, reconegut per la UE, o en la gestió dels serveis socials, les mesures dels quals són estudiades en altres comunitats autònomes i reconegudes per les associacions de professionals que assenyalen el "creixement espectacular" de la Comunitat en aquest sector.

Oltra a més ha ressaltat que hi ha un altre factor al qual no se li ha prestat molta atenció però que mereix atenció i és la conformació del primer govern de coalició en la Generalitat, un govern que va ser dels primers a materialitzar-se després de les eleccions de 2015 i el primer dels governs de canvi. "Ha sigut el més estable de la nostra història autonòmica" i amb una fórmula, el mestissatge, com no existeix al nostre país. I la reflexió és la mateixa: "això ha sigut possible perquè Compromís marca la diferència".

Emmarcada en aquesta idea, Mónica Oltra ha afirmat que Compromís "no es dedica a la xapa i la pintura, sinó que proposa i realitza reformes en profunditat" i s'han arreglat "ruïnes en diferit" heretades d'anteriors legislatures. Així, en la Comunitat hem sanejat institucions com IFA, s'han "pacificat i ordenat" els horaris i obertures en el sector del comerç, s'han posat en marxa programes com el 'Xarxa Llibres', s'han baixat les taxes universitàries un 15%, s'ha establit de manera gradual l'educació infantil de zero a tres anys fins a aconseguir que hi haja 4.200 places noves a la província d'Alacant.

La candidata de Compromís ha posat també en valor l'eliminació dels copagaments confiscatoris per a persones amb discapacitat i els copagaments sanitaris, o la lluita infatigable contra la pobresa i l'exclusió social a través d'eines com la Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, i la millora del sistema de dependència, tant en número d'atesos com en professionals que atenen. Sobre aquest tema, ha afirmat que la societat de les cures, de persones que cuiden a persones és també una mesura de caràcter econòmic, ja que crea llocs de treball "estables, ben remunerats i no deslocalitzables".

Jornada de 32 hores

Oltra ha explicat que qualsevol política econòmica mínimament decent no ha de pensar en les pròximes eleccions sinó en les pròximes generacions i la seua repercussió ha d'anar va molt més enllà de la mera economia, i ha posat com a exemple la proposta per a la gradual reducció de la jornada laboral fins a les 32 hores en 2025. Aquest objectiu permetrà incrementar la productivitat de l'economia valenciana, generar més llocs de treball, afavorir la conciliació familiar i el benestar físic i mental i com a conseqüència de l'anterior, contribuirà a la lluita contra el canvi climàtic, perquè més temps per a conciliar implica un estil de vida menys intensiu en recursos, ha explicat.

Per a aconseguir aquest objectiu, ha indicat Oltra, es crearà un nou programa d'ajudes, consensuat amb els agents socials, a través del qual LABORA (l'antic SERVEF) subvencionarà a les empreses que reduïsquen la seua jornada de forma progressiva sense afectar el número ni al salari dels seus treballadors i treballadores.

Aquest programa es complementarà amb ajudes per a la contractació d'aturats i parades de fins a 20.000€, sempre que l'objecte d'aquesta contractació siga el producte d'haver repartit la càrrega horària del treball en les mateixes condicions.

Cinema Ideal

Oltra ha recalcat que per a Compromís, el projecte compartit de la Comunitat Valenciana "no s'entén sense el paper protagonista d'Alacant que li faça sentir membre d'una història, un territori i un futur compartits".

En aquesta línia, Compromís vol recuperar com a seu de l'Institut Valencià de Cultura a Alacant un "element emblemàtic" de la ciutat d'Alacant com és el Cinema Ideal d'aquesta ciutat, actualment en mans privades i amb un alt grau d'abandó.

Així mateix, el Districte Digital a la província d'Alacant ha d'estar lligat a desenvolupaments universitaris, en diàleg amb el teixit empresarial i ha de comprometre's com una "aposta forta en polítiques de responsabilitat social amb el territori en el qual se situa". En Compromís "actuarem amb claredat i rigor perquè aposta no córrega cap risc posterior de deslocalització", ha asseverat.

Oltra ha explicat també la importància de la promoció de la indústria turística, que com de qualsevol altra activitat econòmica o empresarial, "ha de tindre en compte la necessària dignitat i respecte als drets de les treballadores i treballadors i crear ocupació de qualitat".

Per això, "continuarem treballant per a millorar la situació de 'les kellys', garantir la protecció laboral de les treballadores i treballadors d'aquest sector i d'altres sectors importants de l'economia alacantina, com és el del calçat i la situació laboral de les aparadores, ha dit.

"Lliure d'hipoteques"

Finalment, la candidata de Compromís ha assegurat que la formació està "lliure d'hipoteques" per a poder dir a Alacant, a València, Castelló, Madrid o Brussel·les "les mateixes coses en defensa dels interessos de la nostra terra".

"Ens permet votar a Madrid a favor de la instal·lació a Alacant de l'Agència Europea del Medicament, apostar perquè siga la seu única de l'Agència Valenciana de la Innovació i exigir a Brussel·les la protecció dels cítrics, l'activació de la clàusula de salvaguarda o alçar la veu en defensa dels agricultors i l'ús racional de l'aigua i la supressió del tasazo".

"Ens permet exigir un finançament just i denunciar el maltractament en inversions que pateix especialment la província d'Alacant. Compromís continuarà lluitant per un tracte just i la reparació de la discriminació històrica. Serà un element que Compromís posarà damunt de la taula en la negociació del futur govern d'Espanya", ha asseverat.

Destacats