Límits als moviments de les persones des de ja per a frenar el coronavirus

Pedro Sánchez ha anunciat les mesures que es desenvoluparan després que el Consell de Ministres haja aprovat l’estat d’alarma en tota Espanya

Guardar

130320-sanchez-declaracion
130320-sanchez-declaracion

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat les actuacions que es duran a terme després de decretar l'estat d'alarma en tota Espanya per a frenar la propagació de la COVID-19, el coronavirus, amb més de 6.250 casos al país. Unes mesures que inclouen, entre altres, la limitació de la lliure circulació de persones a unes causes determinades a partir de ja que també afecten els desplaçaments amb transport públic i privat.

En concret, a partir d'aquesta nit, quan es publique en el Boletín Oficial del Estado (BOE), l'autoritat de tot el territori serà el Govern d'Espanya i Margarita Robles, ministra de Defensa; Fernando Grande-Marlaska, ministre d'Interior; Salvador Illa, ministre de Sanitat; i José Luis Ábalos, ministre de Transport i Mobilitat, seran els qui prenguen les decisions i arriben a acords respecte a les mesures a prendre per a frenar l'expansió de la COVID-19.

Sánchez ha començat la seua compareixença explicant que es tracta de "mesures dràstiques" perquè estem en un estat d'"emergència" i que des del Govern es donaran ajudes a treballadors i empresaris; per a fomentar la flexibilitat i evitar acomiadaments massius; suport a l'activitat econòmica per a garantir la liquiditat del país; i suport a la investigació per a la vacuna que cure el coronavirus. Malgrat això, no ha especificat quines seran.

Moviments de persones

En concret, a partir de ja, la ciutadania només podrà moure's per a comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, assistir a centres sanitaris, desplaçar-se al lloc de treball, tornar a la residència habitual, per a assistència i cura de persones majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables, així com per a desplaçaments a entitats financeres i d'assegurances per força major o necessitat i per a qualsevol altra activitat similar que estiga degudament justificada. Haurà de ser individual excepte en el cas de les persones amb discapacitat o que requerisquen companyia.

És a dir, es prohibeixen els viatges que no siguen de força major. En aquest sentit, s'ha matisat que els vehicles privats es podran utilitzar per a això i per a repostar en gasolineres o estacions de servei, que es mantenen obertes, encara que sempre s'haurà de respectar les normes de les autoritats. Així mateix, les empreses han d'afavorir sempre que siga possible el teletreball per a afavorir que el personal es quede a casa i es frene, així, la propagació de la COVID-19.

Servei de transport públic

A més, es manté en marxa el servei de transport públic i privat per a garantir la mobilitat dels ciutadans dins de les circumstàncies permeses esmentades anteriorment, encara que les empreses públiques i privades han de reduir, almenys, el 50% de la venda de bitllets. És a dir, es redueixen a la meitat els serveis ferroviaris de mitjana distància, de mitjana distància-AVANT i els serveis regulars de transport de viatgers per carretera i marítim. Continuen els de rodalia.

El Ministeri d'Interior, d'altra banda, podrà acordar el tancament a la circulació de carreteres o trams d'elles per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa del trànsit o la restricció en elles de l'accés de determinats vehicles pels mateixos motius.

Subministrament alimentari

Respecte a si hi haurà problemes d'establiment, Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que es garantiran tots els subministraments bàsics i ha demanat a la ciutadania que no es preocupe. L'Estat adoptarà les mesures necessàries per a dur-lo a terme i, tal com ha assenyalat, els clients hauran de realitzar les seues compres en el temps estrictament necessari, amb la prohibició de menjar en l'establiment i guardant les distàncies de seguretat (mínim un metre) amb els treballadors i treballadores.

A més, Salvador Illa, ministre de Sanitat, també té la capacitat d'intervenir en matèria de subministrament d'alimentació i proveïment de supermercats si fóra necessari.

Educació i locals

Se suspenen les classes de tots els nivells educatius en totes les comunitats autònomes i es realitzaran les classes de manera en línia sempre que siga possible durant, almenys, aquests 15 dies que durarà l'estat d'alarma a Espanya. Això també s'aplica als centres culturals, poliesportius, bars, restaurants, centres comercials i d'oci, com ja s'havia anunciat.

Sanitat

Un altre aspecte clau que entra en vigor és el control de la presa de decisions per part del Ministeri de Sanitat, és a dir, per part del ministre Salvador Illa. Les administracions públiques autonòmiques i locals tenen transferides aquestes matèries i continuaran gestionant els centres, però no prendrà les decisions. Això afecta també a la sanitat privada.

Malgrat que ahir es va anunciar la decisió de decretar l'estat d'alarma, d'acord amb el que s'estableix en l'article 116.2 de la Constitució, el líder de l'Executiu no va donar molts detalls sobre les conseqüències que això suposaria per a la ciutadania, i ha sigut aquest matí quan el Consell de Ministres s'ha reunit físicament en una reunió extraordinària per a aprovar-ho finalment. Han sigut més de 7 hores de debat intens en les quals, segons han apuntat des de diferents mitjans de comunicació, hi ha hagut moltes discrepàncies entre PSOE i Unides Podemos, sobretot entorn de quins sectors s'havia de prioritzar per a rebre ajudes i contenir l'impacte econòmic que està suposant aquesta crisi sanitària.

Quant de temps?

La duració de l'estat d'alarma no pot superar els quinze dies, excepte si el Congrés dels Diputats autoritza la seua prolongació. "L'emergència sanitària i social generada pel coronavirus, conegut com a COVID-19, crea circumstàncies extraordinàries com les que la llei contempla per a dotar al Govern d'Espanya de recursos legals també extraordinaris", va justificar el president.

En la seua compareixença, Sánchez ha demanat responsabilitat a la ciutadania per a evitar que més persones es contagien. "No ens tremolarà la mà. Fins ara hem estat en una fase de contenció però ara passarem a aquesta fase per a frenar la corba", ha explicat. "Tots tenim una missió ara mateix", ha dit, per a assenyalar que "cada ciutadà ha de cuidar de si mateix i així de la resta i de l'economia. És moment de compromís amb els més vulnerables".

Fins ara, Europa és l'epicentre de la COVID-19 després que la Xina haja contingut la seua propagació i Espanya se situa segona en nombre de casos, després d'Itàlia. Segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, ja hi ha més de 6.250 casos confirmats a Espanya i el Govern calcula que podria créixer fins als 10.000 la setmana que ve. Així mateix, han mort 190 persones amb coronavirus i 189 s'han recuperat ja a Espanya.

Arxivat a:

Destacats