La lluita feminista torna a parar València

Desenes de milers de dones paralitzen la ciutat per a reivindicar una igualtat "universal"

Guardar

8M2019-1
8M2019-1

El masclisme, de nou, acorralat. Ha tornat el motor que porta el feminisme als mitjans, l'opinió pública i aconsegueix que el masclisme, any rere any, trobe menys comoditats en la societat. Es fan passos, s'aconsegueixen algunes millores, però també es repassa tot allò per conquistar; es visibilitza i estén que el feminisme és una cosa transversal, és la igualtat real que pretén que tots siguen considerats per ser persones, amb indiferència del seu sexe, gènere o origen.

L'hora oficial per a iniciar són les 18h, però una hora abans el color morat ja tenyia la zona. A tres quarts d'hora ja s'escolta des d'alguns dels grups que s'acosten a Xàtiva la consigna del 8M 2019: "Enfront de la barbàrie, lluita feminista". La manifestació és la cara més visible de la mobilització, però tot començava de matinada: una vaga general feminista de consum, cures i laboral.

"Ens sobren raons", es pot llegir en alguna pancarta. A 15 minuts de l'hora oficial, enfront de la *Estació del Nord, és quasi impossible moure's. És el punt de trobada no mixta per a la mobilització. Des d'un punt alt pot veure's, a més, el goteig constant de persones cap a la Glorieta, el punt de trobada mixta.

Ja passen uns minuts de l'hora d'eixida. Costa distingir els masos de ONGs, amigues o fins i tot partits, però a poc a poc es fan els primers passos cap a les Torres dels Serrans. "Visca, visca visca, la lluita feminista!" s'alterna amb "se va a acabar el terrorismo patriarcal" o "València serà la tomba del masclisme".

Un 1349% més que els homes

Encara que la gran mobilització és hui, diferents col·lectius i associacions feministes han realitzat activitats des de molt abans. A València l'1 de març no va anar només la primera mascletà, també va ser el primer dia de '8 dies de revolta'. Huit dies d'activitats per a tractar diferents aspectes, com la violència estructural contra la dona o els problemes als quals s'enfronten les dones migrants, que culminen aquesta vesprada. El feminisme no entén de fronteres.

Desenes de milers de dones i alguns homes han 'assetjat' el barri antic. Des de la Glorieta fins a les Torres dels Serrans, al seu pas per la Estació del Nord i les Torres de Quart, una marea habitada ha desplaçat al masclisme. Des de Xàtiva fins a Serrans el ple és indiscutible.

Aquesta gran mobilització, respecte a les anteriors, posa l'accent principalment en l'"economia invisible". Es tracta dels treballs de cures de fills, filles i persones dependents, que recau quasi íntegrament en les dones. Tant és així que, segons l'Anuari del Ministeri de Treball, entre 2005 i 2017 les dones van demanar 495.732 excedències per a realitzar cures, enfront de 36.750 dels homes. En proporció: les dones han agafat un 1349% més d'excedències que els homes.

Les muixerangas i les batukadas se succeeixen al llarg de la manifestació. En una aturada a l'altura del Museu de Prehistòria els tambors serveixen, per exemple, per a amenitzar i convertir l'espera en una festa plena de reivindicacions. També són el so de fons, poc després de l'hora d'eixida, de les declaracions de les polítiques. La Vicepresidenta Mónica Oltra, de Compromís, ja va anunciar que assistiria a la vaga i que donaria el sou que se li descomptaria a una dona treballadora a diferents associacions feministes. Aquest matí, en el Ple del Consell setmanal, només estaven presents els 5 homes del Govern. La política ha aprofitat l'ocasió per a recordar a Pablo Casado, que està a València, que "hi ha molts dies per a anar a veure l'Exposició del *Ninot". "Aquest és el món real, ací les dones estem dient que sense la meitat del món el món es per a, i el que volem és un món d'igualtat d'oportunitats", ha afegit al costat de Ribó i Puig.

"No acaba ací ni hui"

La desembocadura de la manifestació és a les Torres dels Serrans. Encara que a les 19h la capçalera de la manifestació ja ha arribat, mitja hora després l'aforament no dona més de si i centenars de persones continuen aproximant-se des de Blanqueríes. Al peu de les dues torres, just enfront del pas inferior, hi ha preparat un escenari. Encara que és impossible que totes les assistents puguen escoltar el manifest final, la gran quantitat de premsa donarà opció per a accedir a ell després.

Per a Alba Villanueva, psicòloga social especialitzada en violència de gènere, assegura que salen per estar "fartes" que no se les prenga "de debò". "Creiem en el feminisme, que no és més que la igualtat entre l'home i la dona. No dubtarem a eixir al carrer les vegades que faça falta. A cridar i a demanar que se'ns escolte, que se'ns respecte", recalca.

A 15 minuts en la direcció contrària a l'arribada de la capçalera està l'inici de la manifestació mixta, i sembla que algunes persones han decidit prendre la drecera davant la lentitud de la marxa. El barri antic està, literalment, envoltat pel color violeta.

Des de l'escenari fan uns al·legats finals. Han eixit al carrer per a acabar amb la violència masclista, contra la justícia patriarcal, per l'avortament lliure, contra el racisme, per la dignitat i reconeixement del treball domèstic i de cures, contra la discriminació i precarietat de les dones... Motius sobres, hi ha molts, però els tenen molt clars. El 8M és un dia especial de mobilització i reivindicació, però serveix per a la batalla diari de fer del feminisme una mica transversal en tota la societat: "Això no acaba ací ni hui", asseguren.

Galeria completa:

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Arxivat a:

Destacats