Els efectes del Mètode Hoffman sobre la memòria dels majors en el Vitalia NESS de València

El mètode pretén la rehabilitació física, cognitiva, neuropsicològica i social

Guardar

geriatricarea-Complutense-Catalina-Hoffmann-posgrado
geriatricarea-Complutense-Catalina-Hoffmann-posgrado

El Mètode Hoffman és un projecte de rehabilitació en diversos àmbits, destinada per a pacients de geriàtrics. L'objectiu del mètode és mantenir la independència de persones majors durant el temps més gran possible, de manera que es cobrisquen les seues necessitats socials, s'ajude al tractament de les seues patologies personals associades a l'edat, tals com l'Alzheimer, el Parkinson o altres malalties, de manera que se'ls puga garantir un envelliment actiu.

“El Mètode Hoffman ha demostrat que coses com la neuroplasticitat en persones d'edat avançada és alguna cosa possible” assegura Catalina Hoffman, la seua creadora..

El programa està dissenyat de manera en què es complisquen les necessitats individuals de cada pacient, i per açò, es realitzen diverses fases de diagnòstic per a poder configurar un pla personalitzat. És per açò que el mètode comença amb una sèrie de test cognitius per a identificar l'estat cerebral dels pacients.

El mètode proposa que la neuroplasticitat no és alguna cosa impossible dins de les persones majors. En un dels vídeos publicats en la seua pàgina, Catalina Hoffman explica que quan una persona ha desenvolupat activament una part del seu cervell al llarg de la seua joventut i adultesa, la plasticitat cerebral que ha aconseguit no es perd, sinó que pateix una espècie de letargia, i és per açò que el Mètode Hoffman tracta de tornar a estimular aquestes zones. Hoffman explica que "tens un grup de neurones súper actives, i hem d'ensenyar a aqueixes neurones a tornar a estar actives". D'aquesta manera, el mètode ha desmitificat una de les grans creences respecte de les persones majors i la memòria. "Quan tenim alguna fallada en la memòria, el primer que pensem és "m'atabale, açò és tema de l'edat, per l'edat comence a tenir fallades. Tot el contrari, l'única cosa que hem de fer és veure què li ocorre a aqueixa part del cervell i determinar quina capacitat té per a recuperar-se i millorar", relata Catalina Hoffman en una explicació del procés que segueix el seu mètode.

En els setze anys d'aplicació del Mètode Hoffmann, Catalina Hoffmann, segons explica per a Vitalia Ness València, sempre és possible millorar, es tinguen 60, 70 o 80 anys de vida. Però cada persona és un món. No sempre els anys pesen igual i tinguem l'edat que tinguem, tenim dret a una vida millor i a gaudir del nostre entorn. Com aconseguir-ho? Per a Catalina Hoffmann complir anys amb salut és possible, aprendre a envellir és un art i en Vitalia Ness València, en Guillem de Castro 47, aprendrem a fer-ho.

Per això, posa a la disposició dels presènior la prova cognitiva de la "CALCULADORA HOFFMANN" per a conéixer l'edat mental d'una persona - que no té per què coincidir amb la física- i sobre la base del resultat, iniciar teràpies per a poder complir, a partir dels 55 anys, més de 30 anys de vida amb qualitat i autonomia.

Si des que naixem aprenem a tot, per què no s'ensenya a envellir, a complir anys amb salut? Aquesta és la filosofia del Mètode Hoffmann i de Vitalia Ness València.

Una de les coses que més va impactar a Catalina en aquest camp va ser el cervell, la memòria, el procés d'envelliment. El fet de complir anys era sinònim de deterioració o malaltia; el normal, pensava tothom, és que si eres major, tens alguna xacra o pèrdua de la memòria... però, per què?, si una persona major és com qualsevol però amb més anys.

Per aquesta raó Catalina afirma que "Em vaig adonar que calia professionalitzar aquest camp, ensenyar als professionals com a fisioterapeutes, psicòlegs, terapeutes ocupacionals... una altra visió complementària i desenvolupar les teràpies no farmacològiques". "En les residències a l'ús es pensava que tothom havia d'estar veient la tele o jugant al bingo. Això és complir anys?, això és envellir? Jo vaig voler iniciar una recerca per a entendre què li passa al cos humà amb el pas dels anys, res més, així de senzill".

UN GRAN SALT A LA DOCÈNCIA

El Mètode Hoffman a més, ha plantejat un gran salt a l'àrea de la docència, confeccionant el Màster universitari en Direcció de Centres i Gestió de Serveis Sociosanitaris per a Majors, impartit en la Universitat Complutense de Madrid. El màster universitari compta amb un programa d'un any semipresencial, compost per 325 hores teòriques i altres 175 pràctiques, admetent un grup de 30 places per promoció. El màster, a més, està dirigit per Gema Pastor Albaladejo, directora de l'Institut Complutense de Ciència de l'Administració (ICCA), i codirigit per Catalina Hoffman, la creadora del mètode.

QUÈ ÉS EL MÈTODE HOFFMANN?

És un programa de rehabilitació que abasta els camps físics, cognitius, neuropsicològics i socials. Consisteix a ensenyar-te què fer en funció de com estiga el teu cos; si està fenomenal, mantenir-ho quants més anys millor; si tens alguna xacra, anem a ajudar-te al fet que et permeta tenir independència i si tens alguna patologia, t'ensenyarem com tractar-la de manera sempre personalitzada, veient què t'afecta i creant un pla segons les necessitats.

Catalina Hoffmann el té clar: "La qüestió no és només viure més, sinó viure amb bona qualitat de vida. Hi ha gent amb 30 anys molt major i gent amb 90 molt jove. No podem etiquetar a les persones per l'edat i tendim a això. La gent del carrer pensa que el normal és que et poses malalt o tingues xacres i el que necessitem entendre és què li passa al nostre cos parteix per part, per això vaig voler en el llibre parlar de la part física, articulacions, músculs; de la part emocional que ningú es fixa, la part psicològica i després la part cerebral".

Destacats