Baròmetre del CIS - 28A: majoria progressista en vots i escons

La suma de PP, Ciutadans i VOX s’allunya de la majoria absoluta

Guardar

Encuestas 28a
Encuestas 28a
El PSOE guanyaria les eleccions del 28A. Això reflecteixen les últimes dades oferides per Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en el 'macrobaròmetre' previ a la cita electoral. La suma de vots dels partits progressistes superaria la majoria absoluta.
Segons el CIS, els socialistes aconseguirien un 30,2% dels vots, 13 punts més que el partit en segon lloc, el PP. Unides Podem passaria a ser quarta força en pro ce Ciutadans, que aconseguiria el 13,6% dels vots i entre 42 i 51 escons.La suma de vots de les formacions d'esquerres aconsegueix el 51,1%, encara que arribaria al 53,6 en cas de sumar-se a JxCAT i EAJ-PNB. Segons l'estudi, la formació ultradretana VOX obtindrà un 11,9% dels vots i entre 29 i 37 escons.Les entrevistes, 16.000 segons es detalla, es van realitzar entre l'1 i 18 de març, amb l'avançament electoral valencià al mig i poc abans de conformar les llistes oficials.El PP de Pablo Casado registra una de les caigudes més fortes. En les passades eleccions va aconseguir un 33,3%, mentre que de cara al 28A el CIS no li augura més d'un 17,2%, quasi la meitat que la primera força.
La formació electoral dels conservadors a Navarra, Navarresa Suma, sembla no ser atractiva. La unió de PP, Ciutadans i UPN colliria un 0,1% dels vots i entre 1 i 2 escons. No obstant això, com ja han alertat en altres ocasions, les estimacions es fan més complicades a mesura que els partits són més localitzats, perquè l'enquesta es fa a 'nivell nacional', no local.Segons l'enquesta, la formació valencianista Compromís obtindria entre 1 i 2 escons, amb el 0,9% dels vots totals.

Majoria en escons de UP i PSOE

La suma de ṔP, Ciutadans i VOX, amb el millor resultat possible segons l'enquesta, no passaria de 164, a 12 de la majoria absoluta. La suma, amb els pitjors resultats possibles dels escons de PSOE, UP, En Comú Podem, Compromís, En Marea i Bildu aconsegueix els 160 escons, per la qual cosa els 17 mínims d'ERC, 4 de JxCAT i 6 del PNB poden resultar determinants. Una majoria d'esquerres que invista a Sánchez, amb els pitjors resultats, aconseguiria els 177 diputats, 1 més que la majoria absoluta.Només la suma de les dues principals forces progressistes, PSOE i UP, suma més que PP, Ciutadans i VOX en escons. Les dues forces d'esquerres aconsegueixen un 42,5% dels vots i entre 151 i 172 escons. Les tres dretes sumen un 42,7% dels vots, però la fragmentació es tradueix entre 137 i 164 escons.

Arxivat a:

Destacats