Les propostes del sector de l'oci per a garantir espais tancats segurs: test ràpids, purificadors d'aire i aplicacions de rastreig

”Les ajudes al sector d’oci no tindrien sentit si no podem reprendre l’activitat a partir de l’1 de març”

Guardar

Interior d'una discoteca
Interior d'una discoteca

El Consell aprovava divendres passat un pla específic d'ajudes per a les empreses de l'oci nocturn de la Comunitat Valenciana, que estan sent les més afectades a causa de les restriccions per a contenir la propagació del coronavirus. Així, dins de les ajudes que contempla el Pla Resistir, dotat amb 400 milions d'euros, s'han destinat un total de 8 milions per a aquest sector. Unes ajudes que han sigut ben valorades per les diferents entitats de l'oci nocturn, encara que, com asseguren, "no són suficients".

València Extra ha parlat amb la Coordinadora Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH), que ha explicat que aquestes ajudes "cobreixen només una part de les pèrdues que es van produir en 2020 xifrades en 100.000 euros, però cal tindre en compte que 2021 ha començat amb mesures que han obligat, de nou, al tancament del sector de l'oci nocturn, però també al de l'hostaleria". En aquest sentit, demanen que s'amplie la dotació del Pla Resistir fins als 500 milions d'euros amb l'objectiu de crear un segon tram d'ajudes paral·lel al pla de desescalada.

Així, demanen al govern valencià la reobertura, a partir de l'1 de març, dels locals, amb totes les garanties sanitàries. "Només així tindrien sentit aquestes ajudes", assenyalen des de CEOH. "Però no només estem parlant de la reobertura de les terrasses, sinó també de poder treballar als interiors dels locals d'oci, sota el paraigua de l'hostaleria, com va ocórrer el desembre. D'una altra manera, no seria viable per a molts negocis", i afigen, "és el moment d'apostar per un altre model, en el qual l'hostaleria i l'oci no siguen un rival, sinó una eina de treball per a combatre els botellons i les festes il·legals que és on es produeixen els contagis de manera descontrolada".

I en aquesta línia, des de CEOH proposen la urgent posada en marxa d'avanços tecnològics i sanitaris per a garantir espais tancats segurs. Així, de la mateixa manera que ja s'està plantejant al Regne Unit o a França, la Coordinadora Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana planteja tres mesures fonamentals: la instal·lació de sistemes de purificació de l'aire, capaços d'eliminar el virus en un 98%; aplicacions de rastreig que permeten controlar la traçabilitat del virus en cas de contagi; i, finalment, la realització de test ràpids en les entrades. "Aquesta mesura podria funcionar, per exemple, en espectacles. Ja s'està utilitzant en la televisió i, per tant, creiem que seria viable fer-ho extensible en aquests àmbits".

Quasi 700 empreses es beneficiaran de les ajudes del Pla Resistir

D'acord amb FOTUR, la patronal de l'Oci, al voltant de 700 empreses podran beneficiar-se d'aquestes ajudes directes, que contribuiran a començar a reactivar el sector. D'aquesta manera, els locals de tipus A – pub, café cantant, café concert i café teatre – podran optar a una ajuda que ascendeix a 7.000 euros per local; mentre que l'ajuda per als locals de tipus B – discoteques, sales de ball i sales de festa – ascendeix a 28.500 euros per local.

Sens dubte, una important ajuda que, tots coincideixen, ha de començar a tramitar-se en el menor temps possible. "Aquestes ajudes arriben tard per al 40% dels bars de copes, sales de concerts i discoteques – unes 700 – que han hagut de tancar les seues portes definitivament". No obstant això, ara, és moment de treballar a planificar una desescalada segura, que els permeta reprendre, per fi, l'activitat.

Destacats